Ekmekleri mangal kömüründen

Bursa’da piknikçilerin vazgeçilmezi mangal kömürleri büyük bir meşakkatle birçok aşamadan geçirilerek elde ediliyor. Köylüler, kömürün kilosunu 3 ile 4 lira 50 kuruş arasında fiyatla toptancılara satıyor.

Ekmekleri mangal kömüründen

Mustafakemalpaşa ilçesinin Doğanalan köyünde, köylüler mangal kömürü üretimine başladı.

Dağlardan kestikleri meşe odunlarını kısa kısa kesen köylüler, bu odunları dağ gibi yığıp, etrafını saman ve çalıyla kaplayarak yakıyor.

Bu yakma işlemi 12 gün boyunca yavaş yavaş devam ediyor. 12 gün sonra küllerin arasından mangal kömürleri tek tek çıkartılıp satışa hazır hale geliyor. Bir kilogram mangal kömürü 4 kilogram odundan meydana geliyor. 

iha-20190502aw691796-1.jpg

Kilosu 3 ile 4,5 lira arasında fiyatla toptancılara satılıyor 

Meşe odunundan elde edilen mangal kömürünün etlere ayrı bir lezzet kattığını ifade eden Erol Yılmaz, “Kısa kısa kestiğimiz düzgün meşe odunlarını üst üste yığarak işe başlıyoruz. Sonra bu odunların üzerini saman ve çırpıyla kapatıp üzerini toprakla örtüyoruz. Odun kulesinin ortasından ateş atıyoruz. Bu şekilde bu odunlar 12 gün yavaş yavaş yanıyor. Ateş söndükten sonra soğutmaya alıyoruz. Bu kömürü piknik ve mangal işi yapanlar tercih ediyor. Yılda 20 ton kömür üretimi yapıyorum. 4 kilo odundan 1 kilo mangal kömürü çıkıyor. Kilosunu ise 3 ila 4 lira 50 kuruş arasında satıyoruz” dedi. 

iha-20190502aw691796-7.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X