Elektrik faturasına destek nasıl alınır?

İhtiyaç sahiplerinin yaşadığı konutların elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesiyle ilgili uygulama geçtiğimiz mart ayında başladı. Peki bu haktan hangi koşullarda ve nasıl yararlanılıyor?

Elektrik faturasına destek nasıl alınır?

Sorunun yanıtı Olay Gazetesi’nin Söz Sizde Köşesi’nde. Limak Enerji’nin konuya ilişkin geniş açıklaması Günay Yumruktay tarafından yönetilen Söz Sizde Köşesi’nde şu satırlarla yer alıyor:

Elektrik faturası desteği nasıl alınır?

‘İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkında Karar’, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu gereğince yürürlüğe konulmuştur.

Bu karar gereğince, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca düzenli sosyal yardım veya aylık alan ailelerin elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi uygulamasına 1 Mart 2019 tarihi itibarıyla başlanmıştır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’in de açıklamasında bahsettiği bu uygulamadan ülkemizdeki 10 milyon kişinin faydalanması beklenmektedir.

Yaklaşık 2,5 milyon hanenin yararlanacağı uygulama ile “düzenli sosyal yardım alan” ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın aylık 150 kilovatsaate kadar elektrik tüketimlerini devletimiz üstlenmektedir.

Hane halkı sayısı 2 veya daha az olanlarda aylık 75 kilovatsaat, 3 kişi yaşayanlarda 100 kilovatsaat, 4 kişi yaşayan hanelerde 125 kilovatsaat, 5 kişi ve daha fazla kişi yaşayan hanelerde ise 150 kilovatsaat olmak üzere elektrik faturası desteği yapılmaktadır.

Ali Rıza Bey’in sormuş olduğu soruya istinaden; düzenli sosyal yardım alan engelliler de bu uygulamadan yararlanabilmektedir.

Fakat kişinin elektrik desteğine hak kazanıp kazanmadığını öğrenmesi için kendi bölgesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan bilgi alması gerekmektedir.

Bu kişiler PTT şubelerindeki sistem üzerinden de bu haklarının olup olmadığını öğrenebilirler.

 Bu konu hakkında şirketimiz, bilgi görüntüleme yetkisine sahip değildir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve PTT arasında imzalanan protokole istinaden bu hanelerin fatura bedelleri, Bakanlık tarafından PTT’ye yatırılacaktır ve 5 bine yakın PTT şubesinden bu kişilerin fatura ödemeleri gerçekleştirilecektir.

 Elektrik Faturası Desteği Nasıl Alınır?..

Kimlikleri ve elektrik faturaları ile PTT şubelerine başvuran kişilerin, sistemde bilgileri PTT tarafından görüntülenerek kriterde belirtilen tutar kadar indirim, fatura tutarlarından düşürülecektir.

Bu tutarın düşülmesinin ardından eğer bakiye kalıyorsa kalan tutarın elektrik tüketicisi tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Yukarıda da anlatıldığı üzere süreç Bakanlık tarafından yürütülmekte olup, ödemeleri PTT şubeleri üzerinden yapılmaktadır.

Elektrik faturası desteğinden yararlanma koşulu engel durumu değil, mevzuat çerçevesinde belirtilen düzenli sosyal yardım alma unsurudur.

Bu destek, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik düzenlenmiş olup, düzenli sosyal yardım alan tüm vatandaşlar ve bu yardımı alan engelli vatandaşlarımız da uygulamadan yararlanabilmektedir.

Ali Rıza Öngen’in düzenli sosyal yardım desteği var ise PTT şubelerine kimlik belgesi ve elektrik faturası ile gittiğinde bu uygulamadan yararlanabilecektir. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X