Elinizi çabuk tutun!

Bursa ve İzmir’i de sallayan Çanakkale merkezli 5,0 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin yeni bir felakete hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. 

Elinizi çabuk tutun!

Ayvacık’a bağlı 12 köyde 85 konut, 5 ahır, 2 cami ve 1 okul hasar görürken; bu depremin olası bir Marmara depremini tetikleyemeyeceği açıklandı.

Marmara ve Ege’de birçok şehir, önceki akşam Çanakkale Ayvacık’ta yaşanan 5,0 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Çanakkale’nin yanı sıra özellikle Bursa, İzmir ve İstanbul’da da hissedilen depremin yüzeye yakın gerçekleştiği ve bu nedenle sarsıntının etkili olduğu öğrenildi. Panik yaşayan milyonlarca insan binalardan dışarı kaçarken, daha sonra meydana gelen artçı depremler de bu paniği sürdürdü.

BİLANÇO: 85 KONUT, 2 CAMİ, BİR OKUL ZARAR GÖRDÜ…

Ayvacık merkezli depremin ardından yapılan ilk hasar tespit çalışmalarını ve bilançoyu açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ‘‘İlk yaptığımız hasar tespit çalışmaları neticesinde 12 köyümüzde 85 konut, 5 ahır, 1 okul ve 2 camimiz hasar gördü’’ dedi. Marmara ve Ege’de hissedilen depremde can kaybı ya da yaralanan olmadı.

DEPREME HAZIRLIK YOK…

Bu arada, maddi kayıplarla atlatılan 5,0 büyüklüğündeki Ayvacık depremi, Türkiye’nin yeni bir felakete daha hazırlıksız olduğunu yine gözler önüne serdi. 17 bin 480 kişinin öldüğü Gölcük depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen gerek eğitim, gerek bina güvenliği, gerekse deprem bölgeleri açısından somut adımların atılmaması; artan nüfusla birlikte riski de katlamış durumda.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DURDU, BİNALAR ÇÖKMEYE BAŞLADI…

Ekonominin lokomotif sektörü inşaatta yaşanan durgunluğun kentsel dönüşüm çalışmalarını durma noktasına getirmesi ve İstanbul gibi büyükşehirlerde içinde yaşanılan eski binaların kendiliğinden yıkılmaya başlaması da, yaklaşan tehlikeyi gözler önüne seriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği ‘‘riskli binaların bulunduğu bölgeleri 3 ay içinde bildirin’’ genelgesi ise 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bu konuda somut adımların atılabileceğine işaret ediyor.

ÇANAKKALE DEPREMİ, MARMARA’YI TETİKLER Mİ?

Öte yandan, Çanakkale Ayvacık depreminin, uzun yıllardır Marmara’da beklenen büyük Bursa-İstanbul depremini tetikleyecek durumda olmadığı açıklandı. Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Ayvacık depreminin ardından artçı sarsıntıların devam edeceğini, bunun olası Marmara depreminin öncüsü sayılamayacağını söyledi.

Göndoğdu, ‘‘Artı o bölgede büyük deprem beklemiyoruz. Çünkü uzun boylu fayları yok. Küçük faylarda, aynı yerde olan depremler. Bu sarsıntının Kuzey Anadolu Fayı için de öncü olabileceğini söyleyemeyiz. Yani olası Marmara büyük depreminin öncüsü denilemez. Belediye Başkanı canlı yayına bağlanıp, ‘45 saniye sürdü’ demiş. Alakasız, fazla korkmuş veya yanıltılmış.’’

Prof. Dr. Okan Tüysüz de Ayvacık depreminin, beklenen büyük Marmara depremiyle bir ilgisi olmadığını söyledi. İki depremin de birbirinden farklı coğrafyalarda bulunduğuna dikkati çeken Tüysüz, ‘‘Bu depremin beklenen Marmara depremini tetiklemesi söz konusu değil’’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X