Emekliler daha yüksek zam istiyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emekli maaşlarının enflasyona yenik düşmeye devam ettiğini ileri sürdü.

Emekliler daha yüksek zam istiyor

Pars, emeklilerin hak arama mücadelesini her zeminde kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek, enflasyonun çift haneli rakamlara dayanmasıyla emekli maaşlarının açlık sınırının çok altına gerilediğini savundu. Asgari ücretteki artışla çalışan kesimin bir nebze de olsa nefes alabileceğini anlatan Pars, aynı hassasiyetin emekliler için gösterilmediğini kaydetti. Pars, ‘’Enflasyon tahmininde bulunan bütün kurum ve kuruluşların tahminlerinin misliyle aşan bir rakam ortaya koyan TÜİK’in, bu rakamları hangi ülkenin çarşı pazarından topladığı bizler için merak konusu olmuştur. Zira emeklimiz mahallesinin pazarında, bakkalında, kasabında farklı bir enflasyon gerçeğiyle karşılaşmaktadır. Emekli maaşları enflasyona yenik düşmeye devam ediyor” dedi. Pars, Türkiye’de 12,5 milyon, Bursa’da ise 550 bini geçen emekli olduğunu da sözlerine ekledi.

AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR

Emeklilerin ay sonunu zor getirdiğine işaret eden Pars, ‘’Kasım 2018 verileriyle 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken gıda harcama tutarı, Türk-İş’e göre, bin 942 lira, Memur-Sen’e göre 2 bin 224 lira, Kamu-Sen’e göre 2 bin 437 lira. Bunun içine giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi benzeri zorunlu ihtiyaçlarda girince tutar 6 bin liranın üzerine çıkıyor. Emeklilerin yüzde 85’i yoksulluk ve açlıkla mücadele ediyor. Emeklilerimize yüzde 30 oranında zam yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ORAN YÜZDE 10,1 OLARAK AÇIKLANDI

TÜİK’in aralık ayında enflasyonun yüzde 0,40 düşerek 2018’i yüzde 20,30 seviyesinden kapadığını açıklaması ile çalışan ve emekli zamlarını belirleyen son 6 aylık TÜFE yüzde 10,19 olarak belirlendi. SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 10,19 zam alacak. Memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşmedeki yüzde 4’lük zammın üzerine yüzde 6,73 fark ödenecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X