Emeklilerden zam öncesi maaş tepkisi

Bursalı emekliler gelecek ay açıklanacak zam oranları öncesi seslerini duyurabilmek için bir araya geldi. Osmangazi metro istasyonu çıkışında eylem yapan emekliler en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olmasını istiyor.

Emeklilerden zam öncesi maaş tepkisi

Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi üyeleri 8 milyon emeklinin asgari ücret altında, 1 milyon 100 bininin ise bin TL’nin altında maaş aldığına dikkat çekti. Şube Başkanı Onayman “Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var” dedi.

Emekli maaşlarına yıl içinde biri Ocak diğeri de Temmuz olmak üzere iki farklı dönemde zam alıyor. Emeklilere ve memurlara yapılacak ocak zamları tam olarak TÜİK’in aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından belirlenecek. Yapılacak zamlar öncesi Osmangazi metro istasyonu çıkışında bir araya gelen Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi üyeleri basın açıklaması yaptı. 

Bütçe metinlerinin rakamların yan yana geldiği değil milli gelirin pay edildiği metinler olduğunu ifade eden Tüm Emekli-Sen Bursa Şubesi Günay Onayman, “Son 16 yıldır krizin, dış borçlanmanın, yoksullukların, israfın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetiliyor. Bu bütçede barış ve kardeşlik yoktur, emeklinin sağlık hakkı yoktur. Baskı, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk ve israf var. Bu bütçe yoksulluğun, savaşın, adaletsizliğin, eşitsizliğin bütçesi” diye seslendi.

‘VERGİ YÜKÜ EMEKLİNİN SIRTINDA’

13 milyona yakın emeklinin 8 miyonunun asgari ücretten düşük maaş aldığını hatırlatan Onayman, “Bin TL’den daha az maaş alan emekli sayısı 1 miyon 100 bin. 4 miyon emekli, emekli oldukları halde çalışıyor. 2002 yılına göre emekli aylıklarındaki artış milli gelir artışının yüzde 34 gerisindedir” dedi. Onayman, “Yolcu garantili otoyol, hasta garantili hastane ya da hava limanı, köprü nedeniyle kullanılsın veya kullanılmasın tam 19 milyar ödenecektir” dedi. Vergi yükünün ise emeklilerin, çalışanların, asgari ücretlinin sırtına yüklendiğinin altını çizdi. 

‘ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI KALMALI’

Yoksullukla değil insanca yaşamak istediklerini belirten Onayman, “En az emekli maaşı, asgari ücret düzeyinde olmalı. Emeklilere her yıl emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmeli. Ulaşım ücretsiz olmalı. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalı. Asgari ücret tamamiyle vergi dışı kalmalıdır. Sağlık için yapılan kesintilerve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X