‘En güzel şiir bitmemiş şiirdir’

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ‘Şairin Şiir Evreni’ söyleşisine konuk olan Bursalı şair Serdar Ünver, ‘En güzel şiir bitmemiş şiirdir’ dedi.

‘En güzel şiir bitmemiş şiirdir’

Nilüfer Belediyesi’nin, şairlerin yazın hayatını konu alan ‘Şairin Şiir Evreni’ söyleşilerinin bu ayki konuğu Bursalı şair Serdar Ünver oldu. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın sorularıyla başlayan söyleşide, şair Ünver, ‘Arkası Dün’, ‘Kuşlar Kanadı’ ve ‘Eylül Avlusu’ kitaplarından okumalar yaptı. 

sss.jpg

Şiir severlerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman da katıldı. 

Genellikle pastoral ve yoğunlaştırılmış şiirler kaleme aldığını kaydeden Ünver, yoğunlaştırılmış şiirin zorluklarına değindi. Ünver, şunları söyledi: “Yoğunlaştırılmış şiirin dolgu sözcüklere tahammülü yoktur. Konsantre yapının bütünselliğini yoğurabilmeniz için çok zaman geçmesi gerekiyor. Oturayım bir şiir yazayım deyince ertesi gün şiir ‘tamam’ olmuyor. En güzel şiir bitmemiş şiirdir. Yahya Kemal’in hayatı boyunca hiç kitabı olmadı. Onun ölümün ardından eserleri kitap haline geldi. En kısa sürede yazdığı şiir ‘Deniz’ adını taşıyordu ve bu şiiri bir yılda yazdı. En uzun sürede yazdığı ‘Açık Deniz’ şiirini de 15 yılda tamamladı.”

ŞİİR KİTABI SATILMIYOR…

Türkiye’de şiir kitabı yazmanın zorluklarına da değinen Ünver, “Bin tane kitap basılır, siz üç yüz okura ulaşırsınız. Ülkemizde, şiir kitabı satışlarının azlığı, o şiirleri okuyunca ertesi gün devrim olacak anlamı taşımıyor maalesef” diye konuştu.   

Güney Özkılıç’ın şair Serdar Ünver’in Türkçe sözcük seçimiyle ilgili sorusu üzerine Ünver, şunları söyledi: “Yahya Kemal, ‘Türkçe ağzımda annemin sütüdür’ diyen kişi. Cemal Süreya ‘Yunus ki süt dişleriyle Türkçenin’ sözünü söylemiş. Türkçe bizim dilimiz ve maalesef en çok Türkçe oranını yüksek tutmak isteyen şairler için bu çok zor. Sadece 60 bin sözcük var gerçek Türkçe olan. Farsçada 400 bin, İngilizcede 600 bin sözcük var. İslamiyet öncesi döneme ‘cahiliye dönemi’ deniyor ama 80 bin sözcükle Arap kasideleri yazılıyordu. Bu dil, sözcüklerin saygı değerliği, o sözcüklerin içinde bulunduğu dine de tekabül ettirilmeli. Çünkü sözcükler ile kutsal kitaplar mevcut olmuştur. Sözcükler ile Leyla ile Mecnun, Yunus Divanı, Gülistan ve Bostan yazılmış, sözcükler ile ‘ilan-ı âşk’lar edilmiş, ayrılık acıları dillendirilmiş, sözcükler ile hayattaki son sözümüz edilmiştir. Sözcükleri o nedenle sevmeli ve saygı duymalıyız. Düz yazı yazanlar için  bir dili bilmek yeterlidir fakat şairler için o dile saygı da duymaları gerekir.”
Yaklaşık iki saat süren etkinliğin sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Bursalı şair Serdar Ünver’e teşekkür ederek günün anısına özel tasarım defter hediye etti. 

Ünver, söyleşi sonunda kitaplarını okurları için imzaladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X