Enerjiye 9 milyar dolar

Ocak-mart döneminde enerji ithalatı için ödenen miktar, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 39 artarak, 9 milyar 1 milyon 356 bin dolar oldu.

Enerjiye 9 milyar dolar

Dış ticaret istatistiklerinden derlenen verilere göre, Türkiye’de ocak-mart döneminde toplam 50 milyar 394 milyon 134 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 

Bunun 9 milyar 1 milyon 356 bin dolarlık bölümü, enerji ithalatı olarak özetlenen ‘mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler, bitümlü maddeler, mineral mumlardan’ oluştu. Böylece geçen yılın ilk üç aylık döneminde 6 milyar 490 milyon 429 bin dolar olan enerji ithalatı, bu yılın aynı döneminde yaklaşık yüzde 39 (38,7) artışla 9 milyar 1 milyon 356 bin dolara çıktı.

PETROL FİYATLARI ETKİLEDİ

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, geçen yılın ilk üç ayında petrol fiyatlarının uzun bir aradan sonra en düşük dönemini yaşadığını ve söz konusu dönemde petrol fiyatlarının ortalama 30 dolar civarında olduğunu anımsattı. 

Bu yıl aynı dönemde petrol fiyatlarının yaklaşık 50 dolara çıktığını anlatan Özdemir, ”Bu durum doğal olarak Türkiye’yi de etkiliyor. Miktar olarak çok büyük farklılıklar olmamasına rağmen, petrol fiyatlarının ve petrole bağlı doğalgaz fiyatlarının geçen yıla göre tekrar yükselişe geçmesi, Türkiye’nin enerji ithalatına da olumsuz yansıyor” dedi. 

Özdemir, bir diğer nedenin de doğalgaz ithalatının ilk üç ayda geçen yıla göre artması olduğunu belirtti. Türkiye’nin, doğalgazı kış aylarında daha yoğun bir şekilde kullandığını dikkat çeken Özdemir, ”Enerji ithalatının yılın ilk üç ayında artmasında ana neden geçen yıla kıyasla petrol fiyatlarındaki yükseliş. Tali neden ise Türkiye’de özellikle doğalgaz ithalatının mevsimsel talep değişimlerine bağlı olarak artış göstermesi” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X