Engeller ‘su’da aşılıyor

Hayata geçirdikleri projeyle Türkiye’ye örnek olan iki yüzme antrenörü, geleceğin engelli sporcularını yetiştirmeye başladı. Başarılı iki hocanın hedefi ise büyük: Bu çocuklar ileride Türkiye’yi temsil edecek.

Engeller ‘su’da aşılıyor

Yüzme eğitmeni Arzu Taşoğlu (27) ile Çetin Arslan (24), engelli çocukların yüzme ile hayata tutunması için ‘suda engelsiz yaşam’ adlı bir proje geliştirdi. Çeşitli hastaneler ile görüşen ikili, uzmanlarla fikir birliğine vardıktan sonra fiziksel engele sahip çocuklara yüzme eğitimi vermek adına ilk adımı attı.

10’un üzerinde fiziksel engelli çocuğun aileleriyle temasa geçen genç eğitmenler, özel bir eğitim kurumunun havuzunda çocuklara ücretsiz eğitimler vermeye başladı. Haftanın bir günü, belli saatlerde ders alan bedensel engelli çocuklar, hem yüzmenin inceliklerini öğreniyor, hem de hayallerini gerçekleştirme fırsatı yakalıyor.

Arzu Taşoğlu, en büyük amaçlarının çocukların hayata atılarak başarı sağlamasına katkı sunabilmek olduğunu belirterek, ‘Bizim yaptığımız tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Öğrencilerimiz yüzde 25 ile 50 arasında fiziksel engele sahip çocuklardan oluşuyor. Aralarında belden aşağısını büyük oranda hissetmeyen öğrencilerimiz de mevcut. Çok iyi bir performans sergiliyorlar. İlişkimiz, kurduğumuz bağ çok iyi. Umduğumuzdan daha iyi sonuçlar alıyoruz, aileler de bize çok destek oluyor” dedi.

DİĞER İLLERE DE YAYILACAK

İlk etapta insanların kendilerine maddi çıkar beklentisiyle yaklaştığını söyleyen Taşoğlu, ‘Ama, durumun böyle olmadığını anlayınca ön yargıları kırıldı’ ifadelerini kullandı. Taşoğlu, zamanla  daha fazla çocuğa ulaşmak istediklerini kaydederek, “Burada biz küçük çaplı bir hareket başlattık. İlerleyen dönemlerde bunu daha da ileriye taşıyarak, hatta başka şehirlerde de gönüllü eğitimler vermek istiyoruz. Amacımız eğitimin yalnızca kurslar ile kalması değil aynı zamanda buradaki öğrencilerimizle yarışmalara da katılmak” şeklinde konuştu.

‘SU’DA ENGELSİZ BİR YAŞAM

Uzun bir çaba sonrasında bu projenin ortaya çıktığını kaydeden Büyükşehir Belediyespor yüzme eğitmeni Çetin Arslan ise şu an yaşları 7 ile 14 arasında değişen fiziksel engelli çocuklara eğitim verdiklerini söyledi. Kimi zaman engelli çocukların evlerine de giderek bu düşüncelerini paylaştıklarını ve çok güzel geri dönüşler aldıklarına dikkat çeken Arslan, “Bu çocuklarımız maalesef engelleri nedeniyle hayata 1-0 geriden başlıyor. Burada engellerini aşmalarını istiyoruz. Kelebek, kurbağalama gibi çeşitli yüzme stillerini de öğretiyoruz. Çocukların ufak da olsa sakatlık ya da sorun yaşamaması için fizyoterapistlerle sürekli iletişim halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

HEDEF PARALİMPİK YÜZÜCÜLER YETİŞTİRMEK

Çetin Arslan, en büyük hayallerinin Paralimpik Olimpiyatlar’da ülkemizi temsil edecek sporcular yetiştirmek olduğunun altını çizıyor.  Bu noktada hayat hikayesi ve azmiyle öne çıkan paralimpik yüzücü Beytullah Eroğlu’nu örnek gösteren Arslan, “Projenin başlangıçlarında Beytullah’ın hikayesinden de ilham aldık. Kahramanmaraş’tan çıkarak ülkemizi başarıyla temsil eden bir sporcu. Bursa’nın da çok yüksek nüfusu var, neden Bursa’dan da böyle bir sporcu çıkmasın. Ailelerin engele sahip çocuklarını evde tutmasını istemiyoruz. Amacımız sıfırdan alıp, 14-15 yaşlarına geldiği zaman ülkemizi yarışmalarda temsil edecek sporcular yetiştirmek. Bu yıl da Türkiye Şampiyonası’na girmek istiyoruz diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X