Erdoğan, NATO Zirvesine katılacak

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacak.

Erdoğan, NATO Zirvesine katılacak

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre zirvede, NATO İttifakı’nın mevcut güvenlik sınamalarına karşı uyarlanması amacıyla atılmakta olan adımların gözden geçirilmesi, Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik sınamalar hakkında stratejik nitelikli görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Gürcistan ve Ukrayna Devlet Başkanlarının katılımıyla tertiplenecek oturumda, bu ülkelerin NATO ile iş birliğinin güçlendirilmesi üzerinde durulması hedefleniyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah’ın da iştirak edeceği oturumda, ittifakın Afganistan’a desteğinin teyit edilmesi ve müttefiklerin Afganistan’a ilave katkılarını açıklamaları bekleniyor.

NATO’nun Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve istikrarın yayılmasına matuf “Açık Kapı Politikası”nın taahhüdünün teyit edilerek Makedonya’ya katılım müzakereleri için davette bulunulmasının öngörüldüğü zirvede, Irak’ın terör tehdidi dahil, güvenlik sınamalarıyla mücadele yeteneğinin geliştirilmesine ve kapasitesinin artırılmasına yönelik bir NATO Eğitim Misyonu başlatılması hususunda karar alınması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve vesilesiyle mevkidaşlarıyla çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de öngörülüyor.

Türk helikopterleri gösteri yapacak

Brüksel’de 11-12 Temmuz’da düzenlenecek NATO Zirvesi, aralarında Türk helikopterlerin de bulunduğu 20 askeri helikopterin hava gösterisiyle başlayacak.

İttifakın geleceğine ilişkin önemli kararlar almak üzere NATO üyesi 29 ülkenin liderlerini Brüksel’de bir araya getiren zirve dolayısıyla 13 farklı müttefikin askeri helikopterleri yarın öğle saatlerinde hava gösterisi yapacak.

Türkiye’den iki T129 Atak helikopterinin de katılacağı gösteriye, NATO müttefikleri ABD, Belçika, Fransa, Almanya, Danimarka, Macaristan, İtalya, Polonya, Romanya, Slovenya ve Çekya’dan toplam 20 helikopter katılacak. 

Helikopterler, pazartesi günü konuşlandıkları Belçika’nın Valon bölgesindeki Beauvechain askeri üssünden NATO Karargahına gelerek hava gösterisi düzenleyecek.

Yoğun güvenlik önlemi

Öte yandan Belçika hükümeti ev sahipliği yaptığı kritik zirve için 2 bin 400 polis memuru ve bin asker görevlendirecek. 

Güvenlik önlemleri kapsamında liderlerin toplanacağı NATO Karargahı çevresinde ise bazı yollar ulaşıma kapatılacak. 

Zirveyi bin 600’den fazla gazeteci takip edecek

Zirveyi Brüksel’de bulunan ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen bin 600’den fazla gazetecinin takip etmesi bekleniyor.

Gazeteciler zirve için özel inşa edilen 850 çalışma alanlı “Basın Merkezi”nde toplanacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X