Erdoğan’dan ‘Ankara-Şam yakınlaşır mı?’ sorusuna yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PYD ve YPG’ye karşı Şam yönetimi ile ortak çalışma yapılıp yapılamayacağına yönelik soruyu yanıtladı.

Erdoğan’dan ‘Ankara-Şam yakınlaşır mı?’ sorusuna yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’deki üçlü Suriye zirvesi dönüşünde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, gazetecilerin “Terörle mücadelede Ankara-Şam arasında daha yakın bir temas, ortak çalışma ihtimali düşünülebilir mi?” sorusuna “Siyasetin kapıları, son ana kadar her zaman açıktır.” yanıtını verdi. 

Erdoğan, “Yarın neler olabileceği, o anki şartlarla alakalıdır. Bu konuda bir şey olmaz türünden peşinen kestirip atma türünden bir anlayışın, bir yaklaşımın içinde olmamız çok da doğru olmaz. ” dedi.

Ankara ile Şam yönetimi arasinda iletişim kurulup kurulmadığı sorusuna da yanıt veren Erdoğan, “An itibarıyla o tür bir durum yok ortada.” şeklinde konuştu.

“KARŞI ÇIKMAMALARI YETERLİ”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Esad’ın da PYD ve YPG’ye karşı olduğunu belirten Erdoğan, PYD ve YPG’ye karşı Rusya ve İran’dan beklentilerini açıkladı.

Iki ülkenin tehditlere karşı Türkiye’nin yanında olmasını isteyen Erdoğan, “İlla silah gücü olarak yanımızda yer alınmasını kastetmiyoruz. Diplomasi olarak o noktada karşı çıkmamaları yeterli. Nitekim, şu anda görünen, herhangi bir ters duruş da söz konusu değil.” diye konuştu.

Kuzey Suriye’de bir oluşuma izin vermeyeceklerini de belirten Erdoğan, Esad’ın yanı sıra Rusya ve İran’ın da bu duruma muhalif olduğunu söyledi.

AFRİN’E DE KONTROL NOKTALARI

Soçi zirvesinin Afrin açısından önemine işaret eden Erdoğan, “Gerek Rusya, gerek İran’ın tavrını görmemiz açısından önemliydi. Şimdi, tavırlarını görmemizin ardından, Idlib’deki kontrol ve gözetleme noktalarının Afrin’de de oluşturulması için arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürecekler. ” dedi.

Bir sonraki zirvenin Türkiye veya İran’da yapılabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürece ABD’nin de dahil edilip edilmeyeceği noktasında ise, kararı üç ülkenin ortak verebileceğini söyledi.

SİLAHLARI TRUMP’A SORACAK

Rusya dönüşü uçakta soruları yanıtlayan Erdoğan’a, ABD’nin PYD ve YPG’ye yaptığı son silah sevkiyatı da soruldu.

Konuyla ilgili önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirebileceğini vurgulayan Erdoğan, “DEAŞ’ın temizlendiği söyleniyor. Bu silahları hâlâ nereye, niçin getiriyorlar? Ne yapmak istiyorlar ? Kendilerinden dinleyelim.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X