Erkeklerin moda trendi hastalık nedeni

Çorapsız ayakkabı giymek mantar enfeksiyonuna neden oluyor.

Erkeklerin moda trendi hastalık nedeni

Hollywood yıldızlarının çorapsız ayakkabı giymesiyle başlayan bu trend kısa sürede bütün erkekleri sardı. Ülkemizde de erkekler yaz aylarını çorapsız olarak geçiriyor. Ancak uzmanlar uyarıyor çorapsız ayakkabı giymenin çok ciddi zararları var.

Mantar enfeksiyonuna neden oluyor

Ayakta vücudun her yerinden daha fazla salgı bezi olduğu için her gün yaklaşık çeyrek litre ter üretiyor. Podiatrist Emma Stevenson yaptığı açıklamada son yıllarda ayakta mantar enfeksiyonu şikayetlerinin arttığını söyledi.

“Ayaktaki ter oranına bağlı olarak çorapsız ayakkabı giymek, madura ayağı gibi oldukça ciddi mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.” diye ekledi. Su toplaması ve kızarıklıklarla başlayan mantar enfeksiyonlarının ayakkabı çorapsız giyildiğinde ortaya çıkma ihtimali daha yüksek. Çünkü ayakkabının içi ayaktaki nemi tam olarak ememediği için bakterilerin çoğalmasına yol açıyor.

ayak-002.jpg

Koku yapıyor

Çorap ayakkabıyla ayak arasında bir bariyer oluşturuyor, ayaktaki teri emiyor ve ayakkabının kokmasına engel oluyor. Günümüzde üretilen ayakkabıların çoğunun içinde nefes almayan sentetik bir materyal kullanılıyor. Ayakkabının iç astarı nefes almadığında nem, ısı ve bakteriler ayakkabının içine hapsoluyor. Mantar enfeksiyonları genellikle ayakkabıları ve çorapları sık sık değiştirmemekten kaynaklanıyor. Emma Stevenson ayakkabıların içinde zararlı bakterilerin oluşmasını engellemek için en azından 48 saat havalandırılması gerektiğini söylüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X