Esad Halep`i kuşatmak üzere

Suriye ordusu ülkenin en büyük kenti Halep`i tamamen kuşatmak üzere. Fransa `Esad`ı durdurun` çağrısı yaparken,Türkiye yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya.

Esad Halep`i kuşatmak üzere
Şam yönetiminin Kurban Bayramı’nın ilk günü Halep’i kuşatmak için başlattığı operasyon kapsamında ordu, Halep kentini kuşatan bir yay çizerek ilerlemeye devam ediyor.
 
Ülkenin en büyük kenti olan Halep’te ordu, muhaliflerin dışarı ile tek bağlantısı olan 4 kilometrelik koridoru kapatıp kenti tamamen kuşatmak üzere. Suriye ordusu, muhaliflerin Halep’in merkeziyle bağlantı noktasında yer alan Handerat’a saldırıyor. Handerat düşerse kent ordu tarafından dört bir yandan tamamen kuşatma altına alınmış olacak ve kentin içinde kalan muhaliflerin dışarı ile bağlantısı kopacak. Suriye ordusunun Halep’i kontrol altına alması durumunda muhaliflerin Suriye’nin derinlerine inme imkanı da ortadan kalkacak ve aktif savaş yürüttükleri hiçbir büyük kent merkezi de kalmayacak.
 
BÜYÜK GÖÇ
 
Halep’ten başlayıp Kilis’e uzanan 80 kilometrelik hat aynı zamanda muhaliflerin Türkiye ile tek bağlantı noktasını oluşturuyor ve bu hat boyunca yayılan bölgelerde hala büyük bir nüfus yaşıyor. Halep’in tamamen rejimin kontrolüne geçmesi bir yandan muhalifleri Türkiye sınırına doğru çekilmek zorunda bırakacak, bir yandan ise Türkiye’ye doğru büyük bir göç dalgasının yaşanmasına neden olacak.
 
‘HALEP’İ KURTARMALIYIZ’
 
Şam yönetiminin Halep’e yönelik operasyonuna Fransa’dan da tepki geldi.
 
Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransız Le Figaro, Amerikan Washington Post ve El Hayat gazetesinde yayınlanan köşe yazısında, Halep’in kaderine terk edilemeyeceğini belirtti. Fabius, ‘Bu yüzden koalisyon ortakları olarak çabalarımızı Halep’e yöneltmeliyiz, ılımlı muhalefeti güçlendirmeli ve rejim ile IŞİD’in işlediği suçlara karşı sivil halkı korumalıyız. Kobani’den sonra Halep’i kurtarmalıyız’ ifadelerini kullandı.
 
IŞİD’İN KAÇIRDIĞI 234 YEZİDİ SERBEST
 
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY), IŞİD tarafından kaçırılan 234 Yezidinin serbest kaldığını açıkladı.
 
IKBY Mülteci İşleri Sorumlusu Nuri Osman, yaptığı açıklamada 154 kadın ve sekiz erkek rehinenin IŞİD’den kaçmayı başardığını söyledi. Bazı Yezidi Kürtler için fidye ödenirken, bazıları da Kürt güçlerince kurtarıldı. Osman, rehinelerin çoğunun evlerine döndüğünü söyledi.
 
Nuri Osman, IŞİD’in elinde kaç Yezidi’nin olduğunu bilmediklerini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X