Esad’a karşı birleştiler

Türkiye, Rusya ve İran’ın Soçi’de buluşmasının ardından Suudi Arabistan’da toplanan Suriyeli muhalifler de Cenevre’ye katılma kararı aldı.

Esad’a karşı birleştiler

Riyad, kendi aralarında bölünmüş durumda olan grupları 28 Kasım’daki 8. Cenevre görüşmeleri öncesi tek cephede toplamayı başardı.

Suriye’deki iç savaşın bitirilmesi adına başlayan 10 günlük maratonda, yeni gelişmeler var. 

Türkiye, Rusya ve İran’ın Soçi’de buluşmasının ardından Suudi Arabistan’da toplanan ve dağınık halde olan Suriyeli muhalifler, ülkede 6 yıldır süren iç savaşı resmen sonlandırmak için salı günü Cenevre’de  kentinde Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenecek barış görüşmelerine tek heyetle katılacak.

Toplantıya muhalefetin önde gelenleriden 140 isim katıldı. Cenevre’deki görüşmelere ise 50 kişilik bir heyet gidecek. Görüşmelerde Şam rejimi ile muhalifler doğrudan görüşme masasında olacak. Suudi Arabistan’ın desteklediği muhalif grup Yüksek Müzakere Komitesi’nin sözcüsü Basma Kodmani gazetecilere yaptığı açıklamada, diğer muhalif gruplarla uzlaşma sağladığını belirtti. 

İstanbul merkezli Ulusal Koalisyon ve Moskova Platformu diğer etkin muhalif gruplar arasında. 

MUHALİFLERİN ELİ ZAYIF

Suriyeli muhalifler ülkede çözüm için öngörülen siyasi geçiş süreci için Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevini bırakmasını şart koşuyordu. Riyad’daki toplantıda da buna vurgu yapıldı. 

Ancak Rusya ve İran’ın desteği ile Suriye ordusunun cephede kazandığı zafer göz önüne alındığında muhaliflerin daha önce masaya koyduğu taleplerinden geri adım atması bekleniyor.

Şam rejimi ise Esad’ın görevi bırakmasını pazarlık konusu etmiyor. 

Cenevre görüşmelerine giden yolun yeniden açılması çarşamba günü Soçi’de Rusya, İran ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleşen üçlü zirveyle mümkün olmuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X