Eski Bursa Valisi Harput’a FETÖ’den hapis cezası

Eski Vali Harput ve bazı işadamlarının da aralarında bulunduğu 60 sanıklı dava sonuçlandı. ‘Örgüt yöneticiliği’nden mahkumiyet yok. Örgüte sadece üyelik var. 

Eski Bursa Valisi Harput’a FETÖ’den hapis cezası

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınıp 17 Ağustos’ta tutuklanan ve bir süre cezaevinde kaldıktan sonrca elektronik kelepçe takılarak ev hapsine alınan Bursa eski Valisi Şahabettin Harput’un da aralarında 11’i tutuklu 60 sanığın yargılandığı dava sonuçlandı.

Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü son celsesine tutuklu sanıklar ile ev hapsindeki eski Vali Harput ve diğer tutuksuz sanıklar, yakınları ve avukatları katıldı. 

27 Kasım tarihinden buyana devam eden karar duruşmasının dünkü  oturumunda, tüm sanıkların son sözlerini tamamlamasıyla duruşmaya bir süre ara verildi. 

ESKİ VALİYE 6 YIL HAPİS

…Ve kararını açıklayan mahkeme heyeti,  eski vali Şahabettin Harput’a FETÖ terör örgütüne üye olmaktan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. 22 ay cezaevinde kalan Harput, elektronik kelepçeyle ev hapsinde bulunuyordu.  Heyet, Harput’un ev hapsini kaldırdı. Ancak. Karar onanana kadar eski valinin yaşadığı kent dışına çıkışı yasaklandı. 
Adli kontrol uygulanan Harput, Ankara ilinden dışarı çıkamayacak. Harput, duruşma sonrası eşi ve avukatıyla birlikte adliyeden gülerek ayrıldı. 

Harput, ‘Örgüt Yöneticiliği’ ve  ‘Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a muhalefet’ suçlarından ise beraat etti.

İŞTE MAHKEMENİN KARARI

Mahkeme heyeti, ‘Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a Muhalefet’, ‘Terör örgütü Kurma ve Yönetme’ gibi suçlardan da yine bazı sanıkların beraatine karar verdi.

S.E., E. A, H.G. etkin pişmanlık kapsamındaki savunmalarında örgütün Bursa il yapılanması, mütevelli heyetleri konusunda yararlı ve tutarlı bilgi verdikleri gerekçesiyle sanıklara ayrı ayrı ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi. 

Diğer sanıklar C.R.,, S.Ö., M.K., T.B., F.K., E.K., Ş.U. ve S.Ç hakkında etkin pişmanlık kapsamında tutarlı ve yararlı bilgiler verdikleri gerekçesiyle M.K.’nın 1 yıl 6 ay 22 gün, S.Ö. ve F.K.’nın 2 yıl 1’er ay, C.R.,  S.Ç. ve Ş.U.’nun 3 yıl 1 ay 15’er gün, E.K. ve T.B. ise 4 yıl 2’şer ay hapisle cezalandırıldı.  M.K.’nın 1,5 yıllık cezası ise ertelendi.
Mahkeme heyeti, A.N.E., A.F.E., A.S.D.,  A.K.T., A.K., B.I., H.T., M.Ö., M.K., M.Z., M.C.E.,  O.Ü., Ö.K., R.G., R.İ., R.Ö., S.U., Şahabettin Harput ve S.Ş.’nin  örgüt yöneticiliğinden beraatlarına, örgüt üyesi olmak suçundan 6 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırılmalarına karar verdi. 

A.G., A.K., C.S., D.B. ve R.Y.’nin ise örgüte üyelikten 7 yıl 6’şar ay hapisle cezalandırılmalarına hükmedildi. 
B.Ö., V.V., Y.D., D.T. ve S.U. da örgüte üye olmamalarına rağmen bilerek isteyerek yardım etmekten 2’şer yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırıldı. 

LÜKS MALİKANE’NİN DURUMU

Mahkeme, tutuklu sanık S.Ş.’nin şirketine ait FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için yaptırıldığı ve örgüt toplantılarında kullanıldığı öne sürülen malikanenin müsaderesini (devlete geçmesi) reddetti. 

Mudanya’nın Çağrışan Mahallesi’ndeki malikanenin Fethullah Gülen için yaptırıldığı iddiaları üzerine harekete geçen Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, lüks yapıya geçtiğimiz şubat ayında el koydurmuştu.  

Davanın sanıklarından olan S.Ş.’ye ait otomotiv firmasının üzerine kayıtlı lüks malikanenin, örgütün üst düzey toplantıları için kullanıldığı öne sürülmüştü. Uludağ manzaralı, yaklaşık 17 dönüm arazide kurulu, 3 bin metrekare kapalı alana sahip ve içerisinde yarı olimpik yüzme havuzu ile spor sahaları da bulunan yerin Türk Ceza Kanunu’nun 54. maddesine göre devlete geçmesi amacıyla müsadere davası da açılmıştı. 

EV HAPİSLERİ KALDIRILDI

Bu arada, davanın sanıklarından işadamları F.K., Ş.U., H.G. ve E.A. hakkında ev hapsi bulunuyordu. Cumhuriyet Başsavcılığının tutuklama talebini reddeden mahkeme, duruşmanın dün sona ermesiyle birlikte bu kişilerin ev hapsinin kaldırılmasına da karar verdi. 

C.R., S.Ö., M.K., T.B., F.K., E.K.,ve S.Ç. hariç sanıklardan haklarında ev hapsi kararı bulunanların yaşadıkları kentin dışına çıkmama şartıyla adli kontrol tedbiri uygulanacak.

TUTUKLU 8 KİŞİYE TAHLİYE

Bu arada, sanıklar A.F.E., A.N.E., A.S.D., H.T., M.Ö., M.K., R.Ö. ve S.Ş.’nin yaşadıkları kenti terk etmemek şartıyla adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyelerine karar verildi.  Mahkeme heyeti, A.G., A.K. ve D.B.’nin ise tahliye talebini reddedince bu kişilerin tutukluluğu sürüyor.

Ayrıca,  7,5 yıl hapis alan C.S. hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X