Esnaf açısından kış sert geçiyor

Hükümetin aldığı tedbirlerle piyasalar biraz canlansa da şu anda para dönmediğini, alışverişlerin azaldığını belirten BESOB Başkanı Arif Tak, lüzumsuz masraflardan kaçınılması ve herkesin ayağını yorganına göre uzatması gerektiğini söyledi.  

Esnaf açısından kış sert geçiyor

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, esnaf ve sanatkalar açısından kışın sert geçtiğini söyledi.

Arif Tak, 2018 yılını değerlendirerek, 2019 yılına yönelik beklentilerini paylaştı. 2018’in diğer yıllar gibi olumlu başladığını ve ilk aylarda işlerin iyi seyrettiğini belirten Tak, 24 Haziran seçimleri öncesinde de bir sorun yaşanmadığını ifade etti. Seçimlerden sonra ağustos ayında ekonomik sıkıntıların ön plana çıktığını ifade eden Tak, ‘’Milletin işi bozulmaya başladı.

Alışverişler de bir ara durma noktasına doğru geldi. Sonra hükümetimizin aldığı bazı tedbirlerle piyasa biraz canlandı. Şu andaki duruma bakıyoruz paralar dönmüyor, alışverişler az. Ekonomik anlamda sert de bir kış geçiyor. Bu sene kışın çok ‘sert’ geçeceğini biliyorduk ama bu dönem de atlatılacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu

ALINAN TEDBİRLER UMUT VERDİ

Ağustos ayında yaşanan durumun piyasayı allak bullak ettiğini dile getiren Arif Tak, insanların geleceğini göremediği için endişe duymaya başladığını kaydetti. Dolar ve Euro’nun yükselmesiyle akaryakıt fiyatlarının da yükseldiğini hatırlatan Tak şöyle devam etti: ‘’Diğer mamullere de zamlar geldi. Bir ara iyice sıkıntıya girdik. Şu anda döviz kurlarının biraz daha frenlenerek aşağı doğru inmesi bizim için olumlu oldu.

Bir de büyük işletmeler ve fabrikalar var. Sanayi üretimleri yapılıyor. İnşaat, turizm var. Hepsi bize fayda sağlıyordu. Bu sıkıntılar yaşanınca o faydalar bize gelmemeye başladı ve endişe duyduk. Alınan tedbirlerle iyi noktalara doğru geleceğimize inanıyorum. Bu da çok önemli. Yani esnafın moralinin yerinde olması, geleceği görebilmesi, dönüşüm sağlayabilmesi çok önemlidir. Birlik ve beraberlik içinde 2018 yılını bitiriyoruz ve 2019 yılına da böyle gireceğimize inanıyorum.”

2019 TOPARLANMA YILI OLACAK

BESOB Başkanı Arif Tak, 2019’un toparlanma yılı olacağını ileri sürerek, ‘’Tabi mart sonunda mahalli seçimler var. Bunlardan sonra bazı tedbirlerin yeniden alınabileceğini ve piyasanın biraz daha normalleşeceğini düşünüyoruz. Yani iş konusunda çok fazla sıkıntı olmayacak gibi görüyorum. Piyasanın güzelleşmesi sene sonuna doğru zaten başladı. 2019 da tamamen toparlanma yılı olarak girileceğini düşünüyorum.”

AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATMALIYIZ

Hem milletin hem de esnaf ve sanatkarların israf noktasında olduğuna işaret eden Tak, ‘’Bu israfın ortadan kaldırılabilmesi için kendi içimizde de iyi bir mücadele vermemiz lazım. Lüzumsuz masraflar olmasın. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak durumundayız. Eğer ayağını yorganın dışına çıkarırsan şu andaki soğuk gibi ayağın soğuğa değecek ve üşüyeceksin. O zaman da yorganın içinde büzülüp kalacaksın” dedi. Çok zengin bir memleket gibi göründüğümüzü ancak tasarrufa girmemiz gerektiğini anlatan Tak, ‘’Bu zenginliği tabi ki elde etmek kolay olmuyor. Kazancın ayda 2-3 bin lira ise ve 5 bin lira harcarsan ekonomin bozulacak. O noktalara gelmeden tedbirimizi almamız ve ekonomimizi ayarlamamız lazım” diye konuştu.

HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLİYORUZ

Arif Tak, esnaf ve sanatkarların hükümetten beklentilerine yönelik de açıklamalarda bulundu. Esnaf ve sanatkar olmayınca memlekette hiçbir şey bulunamayacağına dikkati çeken Tak, ‘’Türkiye genelinde şu anda 2 milyon civarında esnaf ve sanatkar var. Bunları çoluk çocuklarıyla ve çalıştırdıkları insanlarla hesap ederseniz nüfusun yüzde 25’e yakını bizim şemsiyemiz altındadır. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarı kesinlikle desteklemek ve yanlarında olmak lazım. Siyasetçilerimizden bunu bekliyoruz. 2019 yılında bunu görmek istiyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde iyi bir destek alacağımıza inanıyorum” dedi. 

ESNAFIN 28 MİLYAR TL BORCU VAR

Esnaf ve sanatkarlara kredi kefaret kooperatifleri aracılığıyla verilen kredilere de değinen BESOB Başkanı Arif Tak şu bilgileri verdi: ‘’Hala faiz yüzde 5. Bunun için hükümetimize minnet duyuyoruz ve teşekkür ediyoruz. Eğer o faiz yükselseydi bu sefer dönüşüm olmayacaktı ve büyük sıkıntılar yaşayacaktık. Onu hiç ellemediler ve devam ediyoruz. 2019 yılında paranın bollaşmasını bekliyoruz. O zaman daha rahat olacağız. Oralardan alacağımız destekle piyasayı ve işimizi döndürmeye çalışacağız.

Türkiye genelinde esnafın 28 milyar lira borcu var. Kullandırılan krediler bakımından Bursa güzel noktada. Geri dönüş noktasında önemli bir sıkıntı yok. Ankara ve İstanbul’un ardından Bursa 3’üncü sırada geri ödemelerde. Ama bundan sonra olumsuz bir durum yaşarsak elbette ki insanlar paralarını ödeyemeyecekler. Dolayısıyla sıkıntı doğacak. Bizler hiçbir şekilde bu noktalara gelmeyi arzu etmiyoruz.”

GÜVEN VE ÜMİT VERİYOR

Arif Tak, 10 Aralık itibariyle açılan iş yeri sayısının 8 bin 474, kapanan iş yeri sayısı ise 3 bin 648 olduğunu ifade etti. Bunların sicilden alınan resmi kayıtlar olduğunun altını çizen Tak, ‘’Hiçbir eksiği yok. Oraya baktığımızda bu rakam bize güven ve ümit veriyor. Çok güzel bir durum söz konusu. Bu kadar olumsuzluğun içinde iyi bir rakam” diye konuştu. 2019 için yeni projeler de yapacaklarını altını çizen Tak, Avrupa Birliği (AB), Dünya Bankası, BEBKA, KOSGEB ve İŞKUR ile hangi projelerin hayata geçirileceğini değerlendirdiklerini ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X