Eylemciler orduya meydan okudu

Sudan’da 30 yıllık devlet başkanı Ömer El Beşir’in devrilmesi sonrası sular durulmuyor. Eylemciler, yönetime el koyan Askeri Konsey’le görüşmeleri askıya aldı.

Eylemciler orduya meydan okudu

Afrika ülkesi Sudan’da 30 yıllık diktatör Ömer el Beşir’in ordu tarafından görevden alınması sonrasında, muhalifler yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi’ne de meydan okudu. Sudan muhalefeti, sivil yönetime geçiş taleplerinin yavaşlatıldığı ve eski rejimin uzantısı olduğu gerekçesiyle Askeri Konsey ile müzekereleri askıya aldı.

Başkent Hartum’da Genelkurmay Başkanlığı’nın önündeki oturma eylemi sürerken, muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri binlerce kişiye hitaben bir açıklama yaptı. Okunan bildiride yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi’nin artık tanınmadığı ilan edildi; barışçıl oturma eylemlerinin sürdürülmesi çağrısı yapıldı. Muhalefet liderlerinden Muhammed el Amin Abdül Aziz, “Askeri Konsey’in meşruiyetini tanımamaya, oturma eylemini sürdürmeye ve sokaklardaki protestoları artırmaya karar verdik” dedi. Askeri Konsey ise yolların kapatılmasına izin verilmeyeceği açıklaması yaptı.

KÖRFEZ’DEN 3 MİLYAR DOLAR 

Öte yandan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Sudan’ın yeni yönetimine 3 milyar dolar yardım vaadinde bulundu. Buna göre iki ülke Sudan Merkez Bankası’na 500 milyon dolar yatıracak ve söz konusu paranın geri kalanını gıda, ilaç yardımı ve petrol ürünleri olarak gönderecek.

Sudan’da 19 Aralık 2018 günü ekmek fiyatlarının üç katına çıkarılması kararının ardından başlayan protesto gösterileri, nisan ayının ilk haftasında oturma eylemine dönüşmüştü. Binlerce gösterici Beşir’in konutunun da bulunduğu Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinin önünde gece gündüz kamp kurmuştu. Sudan ordusu ise çok sayıda protestocunun emniyet güçlerinin saldırısında yaşamını kaybetmesi sonrasında ağırlığını halktan yana koyarak Beşir’i görevden almıştı.

Yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey’in iki yıllık yol haritası ise ilk günden beri eylemcilerden kabul görmedi. Eylemleri örgütleyen Sudan meslek odalarının sivil yönetime daha hızlı geçiş çağrısı sadece küçük tavizlerle karşılık buldu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X