‘F-35 krizi’

ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesi amacıyla yasa tasarısı sunmasına Ankara-Washington hatında gerilime neden oldu.

‘F-35 krizi’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, ABD’nin F-35 kararına ilişkin, ‘Bu gibi adımlar halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız.’ ifadesini kullanarak tepki gösterdi.

ABD Temsilciler Meclisi, Ulusal Savunma Yetkilendirme yasası olarak bilinen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesine ilişkin yasa tasarısını 66’ya karşı 351 oyla kabul etti. Tasarıda, Türkiye’ye F-35 satışının askıya alınması da öngörülüyor.

Komitede Demokrat Partili Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis tarafından hazırlanan taslak metinde satışın engellenmesine gerekçe olarak 15 Temmuz darbe girişimi ile ilişkili olduğu suçlamasıyla Türkiye’de yargılaması devam eden ABD’li papaz Andrew Brunson’ın tutukluluğunun sürmesi ve Ankara’nın Rusya’dan satın alacağı S-400 füzeleri gösterildi.

Senatör Shaheen, S-400 hava savunma sisteminin Rusya tarafından F-35 uçaklarını düşürmek üzere geliştirildiğini, bunun da Türkiye’ye uçakları satmada engel oluşturduğunu belirtti. Senatör ayrıca Rusya’dan bu tip sistemlerin alınmasının ABD yasalarınca yaptırım uygulanmasına olanak tanıdığını belirtti.

ADIM ADIM  ‘AMBARGO’

Temsilciler Meclisi kararına göre, bütçe yasası yürülüğe girdikten itibaren 60 gün içinde Savunma Bakanlığı ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin statüsüne dair özel bir rapor yazıp teslim edecek.

Bu rapor gelene kadar bakanlık Türkiye’ye silah satışını onaylayamayacak. Rapor, S-400 alımının ikili ilişkileri nasıl etkileyeceğini de ele alacak.  

TRUMP’A SUNULACAK

Temsilciler Meclisinin ardından yasa tasarısı Senato’ya sunulacak. Senato’da kabul edilirse Başkan Trump’a gidecek. Trump tasarıyı ya onaylayacak ya da yeniden görüşülmesi için Kongre’ye geri gönderecek. Tasarının nihai halinde Türkiye ile ilgili maddelerde düzenleme olup olmayacağı bilinmiyor.

‘TÜRKİYE YANLIŞ YOLDA’ 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da çarşamba ve perşembe günleri ABD Kongresinin Temsilciler Meclisi ve Senato bölümlerinde Kongre üyelerinin sorularını yanıtlanken, ‘Türkiye’nin tekrar NATO’ya katılması’ gerektiğini söyledi. Pompeo, bir gün sonra bu kez Senato’da sorulan benzer bir başka soru vasıtasıyla ‘düzelttiği’ cevabında şunu söyledi:

‘Dün yanlış söylemiş olabilirim. Türkiye NATO üyesi tabi ki. Umut ederim onların (Türkiye’nin) yaptıkları da NATO’nun hedeflerine daha uyumlu hale gelir.’ Pompeo, Türkiye’nin politikalarını hakkında sorulan bir başka soru sonrasında ise ‘gidişat yanlış, bu çok açık’ dedi

ANKARA: KARŞILIK VERİRİZ

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, ABD Kongresi’ndeki F-35 kararına ilişkin olarak ‘Bu gibi adımlar halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız’ dedi.

Sözcü Aksoy dün ABD’den bir heyetin Türkiye’ye gelerek Menbiç konusunda görüşmelerde bulunduğunu ve görüşmeler sırasında F-35’lerin ülkemize transferini engellemek için sunulan yasa teklifinin de gündeme geldiğini belirtti.

Sözcü Aksoy, “Bu, S-400 kararından vazgeçmemize ve rahip Brunson’un serbest bırakılmasına bağlanıyor. Ancak bunlar farklı konular; elma ve armutları aynı sepete koymamak gerekiyor’dedi.  Türkiye’nin F-35 projesi kapsamında üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini vurgulayan Aksoy, ‘Bu aynı zamanda çok uluslu bir program.

Sözleşme gereği herkesin yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Sayın bakanın söylediği gibi, böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız’ diyerik, Washington yönetimini uyardı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X