Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Faruk Çelik’e göre 2019 seçimi: Uzlaşmacı siyasal yapı oluşacak

Gerçi… Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin 30 Mart 2019’daki yerel seçimden önce yapılması beklentisi artıyor, ama seçim tarihi 3 Kasım 2019 olarak gözükmeye devam ediyor.

Böyle bir ortamda…

Tabandan başlayan siyasi yaşamında İl Başkanlığı yapan, milletvekili olduktan sonra Grup Başkanvekilliği üstlenen, hükümetlerde Devlet Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı olarak yer alan Bursa’nın siyasetçisi Faruk Çelik’e hızla yaklaşan 2019 seçimini nasıl gördüğünü sorduk.

Önce tanıklık ettiği süreçlere ait gözlemini paylaştı:

“Türkiye’ye istikrarsız dönemlerin çok şey kaybettirdiğini gördüm. 2002’de başlayan AK Parti dönemiyle Süleyman Demirel ve Adnan Menderes dönemlerindeki istikrarlı süreçlerin de çok şey kazandırdığını gördüm.”

Şunu vurguladı:

“Biz tek başına iktidar olmanın avantajlarıyla önemli icraatlar yaptık, siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğunu gördük.”

Sonra da…

3 Kasım 2019 olarak gözüken seçimi, 16 Nisan referandumundan ele aldı:

“16 Nisan referandumuyla yeni bir hükümet sistemine geçtik. Yeni sistem ideolojilerin değil, ideallerin yarışını getiriyor.Artık ideolojiler çatışmayacak, idealler yarışacak.”

Devam etti:

“Toplum bütünleşip siyaseten güçlenecek. Siyasal parçalanmışlıktan çıkıp siyasal bütünlüğe gidecek.”

Sözlerini şöyle açtı:

“Artık yüzde 2’lik, 3’lük, 5’lik, 15’lik, 20’lik siyasal anlayışlar toplumda bir anlam ifade etmeyecek. Topluma hizmet için kurulan partilerin amaçlarına ulaşabilmeleri için mutlaka siyasal bütünlüğü sağlamaları gerekecek.”

Bu noktada…

“Farklılık ayrı bir şey, farklılığı bir merkezde temsil edip ülkeyi yönetmek başka bir şey” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Farklı parti olabilirsiniz, ama ülkenin yönetiminde var olabilmenin yolu bu farklılıkları bir araya getirip ülke yönetimine sahip çıkma becerisidir.”

Üstünde durduğu şu:

“Herkes farklı bir yere çekiyor, fakat yeni sistemde siyasette farklılıklar bütünlükle bir araya geldiklerinde hizmet anlayışı ortaya koyabilecekler.”

Ardından…

Siyasi deneyimleri ışığında 2019 seçimlerini yorumladı:

“Gördüğüm şu: Seçimle uzlaşmacı siyasal yapı oluşacak. Uzlaşma bu seçimin olmazsa olmazı. Yüzde 50 artı 1 oy başka türlü yakalanmaz.”

 

“Seçimden önce uzlaşma seçim sonrası devam eder”

 

Deneyimli siyasetçi Faruk Çelik’in 2019’da yeni sistemle yapılacak seçime bakışında öne çıkan nokta uzlaşma oldu.

Yorumu şu:

“Seçimden önce sağlanan uzlaşma seçim sonrası da devam eder. Çünkü yüzde 50 artı 1 oyu elde etmenin de, korumanın da yolu diyalogdan geçiyor.”

Şunu da ekledi:

“Göreceksiniz, 2019’a gidilirken ideolojik tartışmaların bir anlam ifade etmediğini herkes anlayacak. İdeallerin, ülkeye hizmet etmenin öne çıktığı bir sürece girecek Türkiye.”

 

Çelik uyarı: Enerjimizi içerde tüketiyoruz

 

2 dönemdir AK Parti Şanlıurfa Milletvekili seçilse de Bursa’nın siyasetçisi olan Faruk Çelik, 2019’da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimini değerlendirirken, günün konjonktürel sorunlarına yönelik bir de uyarı yaptı:

“Enerjimizi içerde fazlaca tüketiyoruz. Oysa enerjimizi ülkenin geleceği için harcamalıyız.”

Vurgulamak istediği şu:

“İçerde toplumsal fay hatları var ve enerjimizi içerde kullanırken bunlar çok ciddi zarar görüyor. Faturasını da toplum olarak hep beraber ödüyoruz.”

 

Ziyaretler yapıyor, deneyimlerini paylaşıyor, geleceği konuşuyor

 

4.-yazi-icin-faruk-celik-milli-istihdam-surasi.jpgFaruk Çelik’i siyasetin çok öncesinden, lise yıllarından beri tanırız, kişisel özelliklerini de iyi biliriz.

Birincisi, lider özelliği vardır, ikincisi yılgınlık bilmez. Tek sermayesinin çok çalışmak ve daha çok çalışmak olduğunu bilir.

Onun için de…

Ne olursa olsun Faruk Çelik bitti demeden hiçbir şey bitmez ve o bir şekilde yeniden başlar.

Hükümet değişikliğinde bakanlıktan ayrılınca bazıları yolun sonu olduğunu düşündü belki, ama tanıyanlar onun etkinliğinin azalmayacağını biliyorlardı.

Nitekim…

Bir süre dinlenip kendini siyasi anlamda nadasa bıraktıktan sonra, son dönemde Faruk Çelik’in siyasi aktivitesini arttırdığını görüyoruz.

Bir bakıyoruz yaşadığı ve siyasete başladığı kent Bursa’da ziyaretler yapıyor, toplumla ilişkilerinde açıklığa fırsat tanımıyor.

Bir bakıyoruz, Ankara’da kabuller yapıyor ve geleneksel sorunlara çare arıyor. 2 dönemdir milletvekili seçildiği Şanlıurfa‘ya Bakanlık sonrası gitmiyor, ama Şanlıurfa heyetlerini Ankara’da kabul edip kentin sorunlarına çözüm bulmayı sürdürüyor.

Son olarak…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan ve geleceğin konuşulduğu Milli İstihdam Şûrası’na katılarak deneyimlerini paylaştı.

Şûra’daki bir başka Bursalı ise AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’di.

 

Aktaş’tan ortak akıl için önemli adım: Nasıl bir Bursa istersiniz?

 

5.-yazi-icin-nasil-bir-bursa-istiyorsunuz-afisi.jpgBüyükşehir Belediye Başkanı Akinur Aktaş göreve geldiği günden beri “Bursa’yı ortak akılla birlikte yönetme” çağrılarını ısrarla yapıyor.

Nitekim…

Hafta içinde Akademik Odalar’la bir araya geldiği ve görüş alışverişi yaptığı toplantı, bazı Oda’lar için Büyükşehir’le ilk temas özelliği taşıyor.

İşte…

Başkan Aktaş bu buluşmanın ardından daha geniş kapsamlı bir buluşmayla önemli bir adım daha atıyor.

Buluşmayı da…

Bursa Kent Konseyi’nin organizasyonuyla yapıyor.

“Bursa Konuşuyor” kapsamında 21 Aralık Perşembe günü Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin Başkanlık Salonu’nda yapılacak toplantıda “Nasıl bir Bursa görmek istiyorsunuz?” sorusuna sivil toplum örgütleri ve Bursalıların cevapları alınacak.

Saat 14.00’te başlayacak toplantıda dile getirilecekler Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da yol haritasını oluşturacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X