Fed’den kritik faiz açıklaması

Ticaret alanında yaşanan gelişmelerin sonuçlarını önceden kestirmenin çok zor olduğunu vurgulayan Powell, ”Birçok ürüne ve hizmete yönelik tarifeler artarsa ve bu durum uzun sürerse ekonomimiz olumsuz etkilenebilir” ifadelerini kullandı.

Fed’den kritik faiz açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, gümrük tarifelerinin yükseltilmesinin ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, ‘Eğer ekonomi zayıflarsa faiz oranlarını düşürebiliriz ya da artırma hızımızı yavaşlatabiliriz’ dedi.

Powell, ‘Marketplace’ adlı internet sitesine verdiği mülakatta, ülke ekonomisine ve ekonomi politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Amerikan ekonomisinin iyi durumda olduğunu vurgulayan Powell, ‘ABD ekonomisi şu an konjonktürel açıdan iyi durumda.

Tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize yakın. Bankacılık sektörünün iyi sermayelendirilmiş olduğunu ve eskisine kıyasla daha iyi yönetildiğini düşünüyorum’ ifadelerini kullandı.

Powell, diğer taraftan uzun vadeli sorunların kendisini endişelendirdiğini belirterek, iş gücü ve verimlilik artışının yaşlanan nüfus nedeniyle yavaşladığına da işaret etti.

ZAFER İLAN ETMEDİK

Ücretlerdeki artışın beklenenden yavaş kalmasını ‘bir bilmece’ olarak nitelendiren Powell, istihdam konusunda ülkenin farklı bölgelerinden ve farklı sektörlerinden gelen arz eksikliği şikayetlerinin ücretlerin çok yavaş artmasıyla uyumsuz olduğuna dikkati çekti.

Powell, enflasyonun ise kademeli yükselişle yüzde 2’ye çıkmasına rağmen bunun Fed’in hedefine tam olarak ulaştığı anlamına gelmediğini vurguladı. Enflasyon hedefine çok yakın olduklarını, ancak tamamen ulaşamadıklarını dile getiren Powell, ”Bu konuda zafer ilan etmedik’ dedi.

SONUÇLARI KESTİRMEK ÇOK ZOR

Ticaret savaşı konusundaki sorular üzerine Fed’in kendi alanına girmeyen politikaları övmesinin veya eleştirmesinin mümkün olmadığını belirten Powell, ticaret alanında yaşanan gelişmelerin sonuçlarını önceden kestirmenin çok zor olduğunu dile getirdi.

Powell, şu değerlendirmelerde bulundu: ”ABD yönetiminin, daha düşük tarifelere ulaşmaya çabaladığını söylüyor. Eğer işler böyle sonuçlanırsa ekonomi için iyi olur.

Eğer diğer türlü sonuçlanırsa, yani ticareti yapılan birçok ürüne ve hizmete yönelik tarifeler artarsa ve bu durum uzun sürerse, bu ekonomimizi olumsuz etkileyebilir. Eğer ekonomi zayıflarsa faiz oranlarını düşürebiliriz ya da artırma hızımızı yavaşlatabiliriz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X