Fidanlar köylüye ek gelir olacak

Yenişehir Orman İşletme Şefliği tarafından yılbaşından bu yana, 6 köyde ceviz ve fıstıkçamı fidanı dikimi yapıldı, bu çalışmayla yeni ağaçlık alanlar oluşturulurken, bölge halkına da ek gelir sağlanması amaçlanıyor.

Fidanlar köylüye ek gelir olacak

GÜRHAN ADANA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından uygulamaya koyulan “5 Bin Köye 5 Bin Orman” projesi ülke genelinde dalga dalga yayılmaya devam ediyor. 

Özellikle orman köylerinde yaşayan vatandaşlara ek gelir sağlamak amacıyla hayata geçirilen projede kura çekerek hak sahibi olan vatandaşlar, bu ormanlardan üretilen ürünlerin gelirine de sahip oluyor.

Yenişehir’de de uygulanan bu proje doğrultusunda 3 ayda 4 bin 4 bin adet gelir getirici fidanın toprakla buluşturuldu.

 Yenişehir Orman İşletme Şefi Mehmet Kökçıkaran, ‘Menteşe Köyü’nde 800 adet, Toprakocak Köyü’nde 400 adet, Dereköy’de 500 adet, Barcın Köyü’nde ise 300 adet ceviz fidanı diktik.

Fethiye ve papatya köylerindeki ağaçlandırma sahalarında ise 2 bin adet fıstıkçamı dikimi gerçekleştirdik’ dedi.  Kökçıkaran, bu bölgelerde geçen yıllarda dikilen fidanlarla birlikte ağaç varlığının arttırıldığını kaydetti.

Kökçıkaran, ‘İlçe genelinde 2013 ile 2017 yılları arasında toplam 18 bin 590 adet gelir getirici fidan dikimi yapılmıştı. Bu yılın 3 ayında dikilen 4 bin adet fidanla birlikte gelir getirici fidan varlığımız 22 bin 590’a ulaştı’ diye konuştu. 

Ceviz ve fıstıkçamlarının gelirinin köylünün olacağını belirten Kökçıkaran, ‘Bu projenin gelir getirici yönü de bulunuyor. Ceviz ve fıstıkçamı fidanlarını, meyve vermeye başladıklarında bu köylerimizde yaşayanlara devredeceğiz. Böylece ağaç varlığı artırırken, beraberinde köylünün de ek gelire kavuşmasını sağlamış olacağız’ diye konuştu. 

YOL KENARLARI DA AĞAÇLANDIRILIYOR

Yılbaşından bu yana ayrıca Kuzey Çevre Yolu’nun her iki kıyısının toplam 16 kilometreli uzunluğundaki bölümünün de ağaçlandırıldığını  belirten Kökçıkaran, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Toplam 11 bin 8 adet ardıç, muşmula, fıstıkçamı, dişbudak, gürgen, mavi servi, atkestanesi, top akasya, ova akçaağaç, Himalaya sediri, şeyer akçaağaç, Toros ladini, erguvan, süs eriği, yeşil berberis, pembe çiçekli akçaağaç, sefora, oya ağacı, lale ağacı, sığla ve ıhlamur fidanlarının dikimini tamamladık.

İlçenin batısını Bursa yolundan başlayıp kuzeyinden geçerek doğu yönünde Bilecik karayoluyla birleştiren çevre yolunun her iki kıyısı yakın gelecekte bu ağaçlarla süslenmiş olacak’ dedi. 

Ağaçlandırma çalışmalarında okulların da unutulmadığını ifade eden kökçıkaran, ilçe merkezi ve köylerdeki 20 okulda toplam 662 adet batı ladini, mavi ladin, akçaağaç, mavi selvi, çınar ve fıstıkçamı fidanı dağıtıldığını sözlerine ekledi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X