Filistin düellosu

ABD Başkanı Trump, Filistinli yardım kuruluşu UNRWA’ya yardımı durdururken, Almanya’dan karşı hamle geldi. Berlin yönetimi  UNRWA’ya yardımları artırmaya karar verdiğini açıkladı.

Filistin düellosu

ABD Büyükelçiliği’ni işgal altındaki Kudüs’e taşıyarak İsrail’i cesaretlendiren Trump yönetimi Filistin’i cezalandıracak bir adım daha attı.

Beyaz Saray, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’na (UNRWA) yaptığı yardımları tamamen durdurma kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, kuruluşu “düzeltilemeyecek kadar sorunlu” olarak tanımladı. Filistin’lilerin her alanda elini kolunu bağlayacak karar sağlık, eğitim ve güvenlik hizmetlerinin İsrail’in eline geçmesi anlamına geliyor.

ABD,  Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, “ABD yönetiminin konuyu dikkatli bir şekilde incelediğini ve UNRWA’ya artık yardım yapılmayacağını” söyledi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nabil Ebu Rudeyna ise bu gelişmeyi “halkına karşı bir saldırı” olarak yorumladı.

Rudeyna, “UNRWA’yı ortadan kaldırmaya ne ABD ne de herhangi bir başka ülkenin gücünün yeteceğini” söyledi.

ALMANYA: YARDIMLARI ARTIRIYORUZ

Washington yönetiminin bu kakarının ardından Almanya’dan karşı hamle geldi. Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkesinin UNRWA’ya yardımları artırmaya karar verdiğini açıkladı. Maas kararı;  “Bu organizasyonun yokluğu bir zincirleme kazaya neden olur” diyerek bildirdi.

Maas, AB ülkelerinin dışişleri bakanlarına gönderdiği mektupta artırılan yardımların Trump yönetiminin 217 milyon dolarlık kesintisini kapatmaya yetmeyeceği ve AB’nin de ek yardımda bulunması gerektiğini dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Maas’ın aktardığına göre Almanya bu yıl UNRWA’ya 81 milyon Euro ödedi. Maas, bu miktarın ne kadar artırılacağına dair bilgiyi ise paylaşmadı. 

BM’DEN TEPKİ: ESEFLE KARŞILIYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM), ABD’nin, Filistinli mültecilere temel hizmetleri sağlayan ve bölgedeki istikrara katkı yapan UNRWA’ya mali yardımları tamamen durdurma kararını esefle karşıladıklarını bildirdi.

UNRWA 5 MİLYON İNSANA YARDIM EDİYOR

1949’da kurulan UNRWA, Filistin özerk bölgeleriyle Suriye, Ürdün ve Lübnan’da yaşayan beş milyon kişiye yardım ediyor. Ajansın ağırlıklı çalışmaları arasında Gazze Şeridi’nin gıda maddesi ihtiyacının karşılanması yer alıyor. ABD UNRWA’nın 1 milyar 100 milyon dolarlık bütçesinin yüzde 30’unu karşılamaktaydı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X