Filistin halkı için koruma kararı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Filistin halkı için koruma talep eden karar tasarısı kabul edildi.

Filistin halkı için koruma kararı

BM Genel Kurulu, Türkiye’nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir’in de desteğiyle Filistin tasarısını görüşmek üzere özel oturumda toplandı. 

BM Genel Kurulu’nda düzenlenen oturumda, ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi’nde veto edilen, Filistin halkı için koruma isteyen tasarı tekrar görüşüldü ve oylamaya sunuldu. Karar tasarısı 120 oyla BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Karara 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı.

Karara karşı çıkan ülkeler arasında, ABD, İsrail, Avustralya, Marshall Adaları, Nauru, Togo, Solomon Adaları, Mikronezya Federe Devletleri yer aldı.

Kararda, ‘BM Genel Sekreteri’nden, mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin’de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması’ talep ediliyor.

Kararda ayrıca silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasına yönelik ilgili BM kararlarına atıfta bulunularak, işgal altındaki Filistin’de 30 Mart’tan bu yana yaşanan şiddet olaylarında İsrail güçleri tarafından orantısız güç kullanılarak, özellikle Gazze’de aralarında çocukların, sağlık çalışanlarının ve gazetecilerin de bulunduğu sivillerin öldürülmesiyle ilgili duyulan endişe ifade edildi. Her iki tarafta da sivillerin zarar görmesine ilişkin tüm faaliyetlerin esefle karşılandığı kararda acil, sürdürülebilir ve tam anlamıyla uygulanabilir ateşkes çağrısı yapıldı.

Kararda, sivillere yönelik şiddet ve terör olaylarının yanı sıra provokasyon, kışkırtma ve tahribat faaliyetlerinin her türlüsü kınandı.

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ”Önümüzdeki karar, bütün BM üyesi ülkelere sivillere yönelik saldırıları barışçıl yollarla önleme ve çekilen acıları dindirme çağrısı yapıyor. Bu kararda taraf tutulmuyor” dedi.

Söz konusu kararla güvenilir bir barış süreci ve barış içinde birlikte yaşama umutlarının yaşatılmasının amaçlandığını ifade eden Sinirlioğlu, “Filistin halkına meşru isteklerinin duyulduğu ve uluslararası toplumun onların acılarını önemsediğine dair inandırıcı bir mesaj göndermek için doğru bir zaman.

Genel Kurulun BM Sözleşmesi’ndeki sorumluluğunu yerine getirerek BM’nin güvenilirliğini yeniden tesis etmesi için doğru bir zaman” diye konuştu. 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise tasarının tamamen tek taraflı olduğunu, Hamas’tan hiçbir şekilde bahsetmediğini ve bu tür kararların barış sürecine katkısı olmayacağını savundu.

ABBAS KARARDAN MEMNUN

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Filistin halkı için koruma talep eden kararın kabul edilmesini, ‘Adalet ve uluslararası hukuk için bir zafer’ şeklinde değerlendirdi. Abbas, Filistin halkı için koruma talep eden kararı kabul eden BM üyesi ülkelere takdir ve teşekkürlerini iletti. 

Türkiye de BM’nin Filistin kararını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığınca, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Filistin halkı için koruma talep eden kararın kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı vurgulanarak, ‘Uluslararası toplumun sağduyulu üyeleri, Filistin halkının asla yalnız bırakılmayacağını bir kez daha ortaya koymuştur’ değerlendirmesinde bulunuldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X