Gemlik’te yerinde dönüşüm istediler

Kanun Hükmünde Kararname ile Gemlik’te depremi risk olmaktan korunmasına yönelik girişimler çerçevesinde Hamza Aygün başkanlığında oluşturulan platformun toplantısında, kentsel dönüşüm konuşuldu.

Gemlik’te yerinde dönüşüm istediler

CEMAL KIRGIZ

Gemlik halkının büyük ilgi gösterdiği önceki akşam düzenlenen geniş kapsamlı toplantıda Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın yanı sıra, GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akıt, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Beki, Jeoloji Mühendisi Zeynep Selin Türk, Mimarlar Odası Gemlik Temsilcisi Betül Arı, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Şamil Yiğit, Müteahhitler Derneği Başkanı Ömer Uslu ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hamza Aygün ve siyasi parti temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ‘Gemlik taşınmayacak, dönüşecek’ ifadelerine yer verdi. Ova kesiminde imar plan ve raporlarında tasfiye denmesine karşın ruhsat verip, yapılaşmanın önünü açtıklarını ifade eden Refik Yılmaz, Cihatlı’da yapılan bin 400 konut için 17 bin başvurunun yapıldığını kaydetti.  Yılmaz, diğer taleplerin yeni alanlarda karşılanmasının planlamasının yapılacağını söyledi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ‘Sadece 2017 yılında 15 milyon liralık kamulaştırma yaptık. 3 kattan fazla olan binalarda paylaşım sorunu çıkmaması için dışarıda kalan binaları belediye olarak biz alabiliriz. Dönüşümde gönüllülük esası söz konusudur. Taşınma değil, yerinde dönüşüm söz konusudur’ dedi. 

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ovada rafineri, depolama alanı, limanlaşmanın söz konusu olmadığını ifade etti.

‘BİLİMSEL PROJE YAPILMALI’…

GTSO Başkanı Kemal Akıt, KHK’nın Gemlik’in geleceği açısından önemine değinerek, bilimsel ve geleceğe yönelik proje yapılmasını istedi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Beki de, inşaat, emlak ve diğer esnaf sektörlerindeki tedirginliği masaya yatırırken, Müteahhitler Derneği Başkanı Ömer Uslu da, riskli binaların sağlam binalarla değiştirilmesi konusunda yerinde kentsel dönüşümü savunduklarını anlattı. Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hamza Aygün de, ‘Gemlik kentsel dönüşümde marka olmalı. Gemlik’in değerini düşürmeyelim’ diye konuştu.

‘AFET PLANI HAZIRLANMALI’…

Mimarlar Odası Gemlik Temsilcisi Betül Arı, afet planı hazırlanması ve ovanın kentsel kimliği ve mahsul alanlarının korunması gerektiğini ifade etti. İnşaat Mühendisi Şamil Yiğit de, KHK’yı faydalı bir fırsat olarak gördüklerini ifade ederek, teknoloji ve denetimlerin iyi kullanılması halinde yapamayacakları binanın olmadığını bildirdi. Yiğit, yerinde dönüşümü desteklediklerini açıkladı. Jeoloji Mühendisi Zeynep Selin Türk de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlatıp onay verdiği 1/1000 ölçekli mikro zemin etüt raporunda nakledilmesine işaret edilen ova kesimi için ‘Önlemli Alan’ tanımlaması yapıldığını ifade ederek, mesleki ve teknolojik önlemler alınması halinde bu bölgelere yapılaşma yapılabileceğini savundu. Türk, yerinde dönüşümü önerdiklerini bildirdi.

REZERV YAPI ALANI…

AK Parti İlçe Başkanı Yaşar İslam, gönüllülük esasına dayalı, yerinde kentsel dönüşümü desteklediklerini ifade ederken, MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz da KHK ile belirlenen alanların rezerv yapı alanı olarak korunup, kentsel dönüşümün yerinde gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti. CHP eski İlçe Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da kentsel dönüşüm komisyonu kurulmasını ve bilimsel verilerle planlama yapılmasını istedi. SP İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız ve İyi Parti İlçe Başkanı Adnan Bıyıklı da yerinde kentsel dönüşümü savundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X