Gerilim artıyor

Yakıt tankerlerindeki patlamalarla birlikte ABD-İran cephesindeki gerilime İngiltere de dahil oldu. Tahran, İngiliz büyükelçiyi Dışişleri’ne çağırdı. 

Gerilim artıyor

Bu arada Birleşik Krallığın acil müdahale gücü oluşturma amacıyla Umman Körfezi’nde 100 denizciden oluşan özel birlik gönderdiği öne sürüldü.

Dünya petrol trafiğinin önemli bölümünün aktığı Umman Körfezi’de iki yakıt tankerinin saldırıya uğramasıyla ilgili ABD’den sonra İngiltere’nin de İran’ı suçlaması, Tahran-Londra cephesinde de gerilime neden oldu. 

İran yönetimi, saldırıdan kendilerini sorumlu tutan İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak izahat istedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın (ISNA) haberinde, “İran, görüşme boyunca asılsız iddiaları sert dille kınadı ve İngiltere’nin bu saldırılar karşısında gösterdiği kabul edilemez duruşu eleştirdi” ifadelerine yer verildi.Habere göre, İranlı yetkililer yaptıkları toplantı sırasında Macaire’den izahat ve doğrulama istedi.

GİTTİM AMA ÇAĞRILMADIM

İngiltere’nin Tahran’daki büyükelçisi Macaire ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanlığı’ndan acil toplantı talebinde bulunduğunu, talebinin kabulü üzerine kendisinin bakanlığa gittiğini ancak ‘çağrılmadığını’ ifade etti. 

İngiliz Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, söz konusu gemilere 13 Haziran’da gerçekleştirilen ve içlerinden birinin alev almasıyla sonuçlanan saldırıdan İran’ın sorumlu olduğunu iddia etmişti.

BÖLGEYE ÖZEL BİRLİK….

Bu arada İngiliz The Sun gazetesi, Birleşik Krallığın iki petrol tankerine yönelik saldırıyla ilgili acil müdahale gücü oluşturma amacıyla Umman Körfezi’nde 100 denizciden oluşan birlik gönderdiğini iddia etti.

42’inci Commando’ya bağlı donanmanın Plymouth limanından hareket ettiği belirtildi. Gazeteye göre, İngiliz donanmasının olası bir çatışma durumunda bölgeyi korumak için görev yapacak. 

İngiltere ordusu ve istihbarat yetkilileri, Hürmüz Boğazı yakınlarındaki saldırıyla ilgili açılan uluslararası soruşturmaya katılım gerçekleştirmişti. ABD, saldırının arkasında İran Devrim Muhafızları’nın olduğunu savunuyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, haftasonu yaptığı açıklamada saldırıların arkasında İran’ın olduğu konusunda “neredeyse” emin olduklarını söylemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Bakan Yardımcısı Mahmud Brimani ise “İran karşıtlığı” olarak nitelendirmişti. Suçlamaların “kabul edilemez” olduğunu söyleyen Brimani, ABD ve İngiltere’nin herhangi bir delil olmaksızın “acele ve kör” bir tavır sergilediğini vurgulamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X