Gıdada hasat sonrası kayıplar azaltacak proje

Gıda fiyatlarını düşürmeye yönelik Bursa’da önemli bir adım atıldı. Büyükşehir Belediyesi, BTB ve Gıda Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü meyve sebzede hasat sonrası oluşan kaybı azaltmak için el ele verdi.  

Gıdada hasat sonrası kayıplar azaltacak proje

ASLIHAN AYDIN

Gıda zincirinde hasat sonrası kayıpların önüne geçmek için yeni bir proje başlatılıyor.

Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği’nin (AB) desteklediği ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar’ projesinin tanıtımı Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Gen Bankası’nda gerçekleştirildi. Proje kapsamına ihracat oranı yüksek ve en çok kayıp oranına sahip incir, kiraz, domates ve üzüm alındı.

İki yıl sürecek proje kapsamında, ‘İyi Hasat Teknikleri’, ‘İyi Depolama ve Taşıma Uygulamaları’, ‘Paketleme Olanakları’, ‘Perakende ve Toptan Satış Koşulları’, ‘Gıda Kayıpların Değerlendirmesi’, ‘Meyvelerin Pazarlama Olanakları’ konularında eğitim materyalleri, internet üzerinden eğitim modülü, hasat sonrası kayıpların ekonomik analiz raporu hazırlanacak. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu, projedeki hedef gruplarının çiftçiler, depocular nakliyeciler, toptancılar, sebze meyve işletme tesisleri, market çalışanları ve mesleki eğitim kuruluşları olduğunu söyledi.
 
BORSA RAPOR HAZIRLAYACAK

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, projenin çıktılarının son derece faydalı olacağını düşündüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

“Tarım sektörünün en can alıcı sorunlarından biri olan hasat sonrası yaşanan kayıplar ve sonucunda tarladan sofraya gelene dek üründe oluşan ciddi fiyat farklılıkları, emek, maliyet, zaman kaybı gibi sıkıntılara çözüm yolları arayacağız. Borsa olarak, belirlenen ürünler için hasat sonrasında her aşamada yaşanan kayıpların, nihai ürünün fiyatına etkisini ve miktarını araştıracağız. Gıda tedarik zincirindeki kritik noktalarda, hasat sonrası yaşanan kayıpların ekonomik açıdan analizini içeren bir rapor hazırlayacağız. Amacımız, sektörde yaşanan ve kronikleşme yolunda hızla ilerleyen bu sorunu, daha da önlenemez bir boyuta ulaşmadan ortadan kaldırabilmektir.” 

HAL’DE ‘KALINTI’ DENETİMİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarımda ciddi kayıplar olduğunu, bunun önüne geçilebileceğini bildirdi. Hikmet Şahin Kent Hali ile ilgili yeni bir hazırlık içinde olduklarına işaret eden Aktaş şu bilgileri verdi: “Piyasaya arz edilen taze sebze ve meyvelerin kalıntılar yönünden incelenmesi, çıkan sonuçlara göre bu kalıntıların azaltılması yönünde çalışmalar yapılması amacıyla Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Merkezi ile protokol yapıyoruz. Bu kapsamda da ürün bazında risk değerlendirmesi sonucunda kontrol çalışmaları için veri oluşturulacak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X