Gizli İran anlaşması

ABD’nin İran yaptırımlarına uyulması için “son tarih” olarak ilan ettiği 4 Kasım yaklaşırken, Tahran’ı ekonomik ablukadan kurtarmak için Moskova’nın “gizli bir anlaşmaya” imza attığı iddia edildi.

Gizli İran anlaşması

Türkiye’nin de uyup uymayacağı tartışmalarıyla gündemde olan yaptırımların aşılması için 7 Eylül’de Tahran’da yapılan Putin-Ruhani-Erdoğan zirvesi sırasında “ikili bir mutabakat” sağlandığı bildirildi. 
Bu haberi, İsrail’in önde gelen haber sitelerinden mako.co.il’e dayanarak, Rusya’da iş çevrelerinin saygın ajansı RBC manşetinden duyurdu. 

AB DESTEKLİYOR

Buna göre, üç bölge ülkesinin liderlerinin Suriye krizini masaya yatırdıkları Tahran zirvesi sırasında Rusya ile İran arasında gizli bir anlaşmaya imza atıldı. ABD yaptırımlarını delmeyi amaçlayan bu anlaşmayı AB yönetiminin de zımnen desteklediği, böylece Tahran’ın nükleer silahsızlanma anlaşmasına sadık kalmasını umduğu vurgulandı. 

İddiaya göre anlaşma şöyle yürüyecek: Trump yönetiminin petrol ihracatını yasakladığı İran, hem petrolünü Hazar Denizi üzerinden tankerlerle komşusu Rusya’ya taşıyacak. Buradaki rafinerilerde işlenecek petrolü Rusya İran adına dünya piyasalarına satacak.

Karşılığında da İran’ın ihtiyaç duyduğu mallar yine Rusya üzerinden İran’a yollanacak. Anlaşma metninde, AB ülkelerinin de İran petrolünün bu şemayla Asya ülkelerine satışına itiraz etmeyecekleri vurgusu yapıldığı bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X