Gösteriler yayılıyor

Irak’ta elektrik kesintileri ve işsizliği protesto amacıyla düzenlenen gösteriler başkent Bağdat dahil birçok kente sıçradı. 

Gösteriler yayılıyor

Bağdat’ın batısındaki Şiilerin yoğunlukta yaşadığı eş Şule bölgesinde  vatandaşlar sokağa dökülerek hükümet karşıtı gösteri düzenledi. 

Göstericiler, ana caddede toplanarak yetkilileri istifaya çağırdı. Irak güvenlik güçlerinin eylemleri bastırmak için harekete geçti. Güvenlik güçleri hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye çıkan yolları kapattığı görüldü. Gösterilerin Bağdat’ın diğer bölgelerine de yayılmasından endişe ediliyor.

Olayların başladığı Basra kentinde yaşayanlar, yıllardır bölgelerinde faaliyet gösteren petrol şirketlerinde yabancıların yerine kendilerinin istihdam edilmesini talep ediyor. Ayrıca sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden de şikayetçiler.

BİR KİŞİ ÖLDÜ

Irak’ın güneyindeki Meysan kentinde  güvenlik güçlerince açılan ateş sonucuibe1 kişi hayatını kaybetti. Kentteki göstericiler, Dava Partisi’nin yanı sıra Ammar el-Hekim’in Ulusal Hikmet Akımı (parti) ve İran destekli Bedir Örgütü ile Yüksek İslami Konseyi (Şii) Partisi’nin binalarını basarak, ateşe verdi.Necef’te devam eden gösteriler sırasında sokağa dökülen vatandaşlar da Necef Havalimanı’nı basarak içeri girdi.Zikar kentindeki göstericiler, eylemleri sırasında “İran, seni artık istemiyoruz” sloganları attı. Ülkede 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde birinci çıkan Mukteda es-Sadr da gösterilere dair açıklama yaptı.

MGK TOPLANDI

Öte yandan, Irak Milli Güvenlik Konseyi, Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında ülkedeki durumu ele almak için acil olarak toplandı. Bağdat’ta hizmet veren internet firmaları, ilgili bakanlığın başkentte internet erişimini durdurduğunu açıkladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X