Gündem Bitcoin

Sanal paraya ilgi hızla artarken, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in yaptığı uyarılar dikkat çekti. Şimşek, Bitcoin’in finans tarihinin en büyük balonu olduğunu ve lale çılgınlığını geçtiğini belirterek, ”Uzak durun” dedi.

Gündem Bitcoin

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada, son dönemde yoğun talep gören sanal yatırım aracı Bitcoin konusunda uyarılarda bulundu. Bitcoin’in finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçtiğini dile getiren Şimşek, ”Bu spekülasyondan uzak durmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir” diye konuştu. Tarihe ‘lale çılgınlığı’ ve ‘lale balonu’ dönemi olarak geçen olay, 1600’lü yıllarda Hollanda’da ortaya çıkmıştı. O dönem, lale soğanı fiyatlarının inanılmaz artışı ve ardından sert düşüşü bu şekilde nitelendirilmişti. Ekonomi çevreleri, son dönemde bitcoinde yaşanan ani yükseliş ve inişleri de lale çılgınlığı yaşanan döneme benzeterek yatırımcıları uyarıyor.

YÜZDE 1.500 PRİM YAPTI

Bu yıl yüzde bin 500’e yakın prim yapan Bitcoin, 16 bin 500 doların üzerinde işlem görüyor. Piyasa değeri yaklaşık 250 milyar doları aşan Bitcoin, uluslararası ilaç firması Pfizer, yatırım bankacılığı kuruluşu Goldman Sachs ve ABD’li telekomünikasyon şirketleri AT&T ve Verizon gibi dev firmaları geride bıraktı.

BİTCOİN’E VERGİ GELİYOR

Son günlerin flaş konusu Bitcoin ve benzeri kripto paraları devlet de incelemeye aldı. Öncelikle kripto paralardan kazanç elde edenleri vergilendirmek için harekete geçildi. Ancak vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın adının konulması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün açıklamalarına göre Maliye Bakanlığı da kripto paraya isim konulması için bir yandan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) diğer yandan ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) danışarak isim konusunda yardım istedi. Üç kurum da bir araya gelerek kripto paraya isim konulması için çalışmalara başladı. Yakın zamanda da bu çalışmanın sonu açıklanacak. TCMB ve SPK’nın tutumu Türkiye’nin kripto parayı bir emtia olarak kabul edeceği işaretlerini güçlendiriyor.

KUZEY KORE’DEN İLGİNÇ HAMLE

Dünyanın en kapalı ülkesi sıklıkla ‘gizemli ülke’ olarak anılan Kuzey Kore son dönemin çok konuşulan sanal yatırım aracı Bitcoin’e gözünü dikti. Dışa kapalı yapısı nedeniyle ‘gizemli ülke’ olarak da anılan Kuzey Kore, küresel ekonomiden tecrit edilmesinden dolayı yaşadığı zararı Bitcoin ile telafi etmek istiyor. ABD basınında yer alan haberlere göre, Kuzey Kore’nin elinde ne kadar Bitcoin bulundurduğuna dair ayrıntılı bir bilgi bulunmuyor.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

-Bitcoin alım satımı hizmeti veren pek çok platform bulunuyor. Bu platformlar kullanıcılara hesaptan havaleden kredi kartından transfere kadar pek çok opsiyon sunuyor.

-İnternette bu platformlar ile ilgili pek çok yorum ve öneri yer alıyor. Söz konusu platformların Bitcoin alım ve satım işlemlari karşılığı sizden tahsil edeceği ücretleri inceleyin.

-Yatırım yapacağınız platformu seçip, üyeliğinizi oluşturduktan sonra mutlaka 2FA özelliğini devreye sokun. Çalınma riskine karşı mutlaka çift aşamalı güvenliği tercih edin.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X