Gurbetçi ailelerin çocukları, türk kültürünü öğrenmek için Bursa’da

Yurt dışında çalışan gurbetçi ailelerin çocukları, kendi kültür ve değerlerini öğrenmek üzere Bursa’ya geldi.

Gurbetçi ailelerin çocukları, türk kültürünü öğrenmek için Bursa’da

Diyanet İşleri Başkanlığının koordinasyonunda Bursa İl Müftülüğü ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğinde yürütülen proje kapsamında yaklaşık 150 öğrenci 15 günlük programa alındı. 

Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bulunan öğrencileri Bursa Valisi Münir Karaloğlu ziyaret etti. Öğrenciler ile tek tek ilgilenen Vali Karaloğlu, “Hepinizin belki babası, belki dedesi, kendi ülkelerinden hiç tanımadıkları, bilmedikleri bir dünyaya, bir ülkeye çoğunluğu geçim gayesiyle gittiler. Ama gidenler dönemediler, gittikleri ülkelerde dedelerin çocukları, şimdi torunları, torunların çocukları olmaya başladı. Gurbet sılaya dönmeye başladı Avrupa’da, siz işte o neslin çocuklarısınız. Sizin dedeleriniz, babalarınız Türkiye’de doğdu bir çoğu, onların kendi kültürleri ile kendi medeniyetleri ile kendi inanç sistemleri ile bağlantıları sizlerden daha farklıydı. Ama siz çoğunlukla bulunduğunuz ülkelerde dünyaya geldiniz, orada ki eğitim koşullarına göre eğitim alıyorsunuz, orada ki okullara gidiyorsunuz. Sizin kendi kültürünüzle, kendi medeniyetinizle, kendi inancınızla ilgili irtibatı, bağı kurmak dedelerinize ve babalarınıza göre biraz daha sorundur. Onun için Diyanet İşleri Başkanlığımızın iki senedir başlattığı bu uygulama çok önemli. 15 gün de olsa Türkiye’de bir şehirde arkadaşlarınızla beraber olmanız, bir taraftan dini bilgiler alırken, diğer taraftan kendi kültürünüzle, kendi medeniyetinizle ilgili burada seminerler, konferanslar almanızı biz önemsiyoruz. Siz de bu zamanı iyi değerlendirin. Bir taraftan bir tatildir bu, kendi evinizden uzaksınız, tatil olarak görün ama bu tatilde geçirdiğiniz zamanı da mutlaka dolu dolu geçirin. Burada öğrendiklerinizi, burada kavradıklarınızı mutlaka evinize ülkenize döndüğünüzde hem ailenizde ki diğer fertlere kardeşlerinize, hem orada ki akrabalarınıza, hem de diğer Türk arkadaşlarınıza mutlaka aktarın” dedi.

Bu eğitimlerden sonra onları toplum lideri olarak gördüğünü ve ailelerinin yanına döndüklerinde topluma liderlik yapmaları gerektiğini de belirten Karaloğlu, “Öğrendiklerinizi sadece kendinizde saklamayın. Bu tip programlara katılmada endişesi olan arkadaşlarınız varsa onları da yüreklendirin. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu programlara devam edecek. Sizi Bursa’da ağırlamaktan son derece mutlu olduğumuzu ifade edeyim. Bursa sadece Osmanlının kuruluşuna başkentlik yapmış bir şehir değildir. Bizim medeniyetimizin, bizim kültürümüzün, bizim inanç sistemimizin temelleri bakımından da çok önemli bir şehirdir. Bu şehirde yatan ulu insanların kabirlerini ziyaret ettiniz. Onların hiçbirisi Bursa’da tesadüfen bulunmuyorlardı. İlahi bir program onları Bursa’ya getirmiş, Bursa bir medeniyetin başkenti olmuş ve bugün hala o özelliğini taşımaya devam etmeye çalışıyor. Sizleri buraya getiren bütün arkadaşlarıma, hocalarınıza teşekkür ediyorum. İnşallah sağ salim tekrar annenize, babanıza, ailenize kavuşursunuz diye temenni ediyorum. Yolunuz açık olsun. Allah hepinize zihin açıklığı versin” diye konuştu.

Vali Karaloğlu’nun talimatı ile en iyi şartların oluşturulduğunu belirten İl Müftüsü M. Emin Ay ise, “Bugün burada çok iyi şartlarda misafir etmek ve güzel hatıralarla buradan ayrılabilecek hale getirmek için ilgili olan her kurum ve kuruluşa Valimiz günler öncesinden talimat verdi. Hayatınızın bu önemli bölümünde sizin sonraki yıllarınızı şekillendirecek olan bu dönemi çok önemseyin. Sizlere şunu hatırlatmak isterim Yüce Allah Kuranı kerim de bize pek çok gencin hayatından söz ediyor. Sizler belki dünyada hiç bir medeniyetin, hiç bir ülkenin sahip olmadığı bir zenginliğe sahipsiniz. Osmanlı Devletinin mirası üzerinde yükselen Türkiye Cumhuriyeti Devleti gerçekten çok büyük bir ilim ve irfan birikimine sahip. Gelin bunu araştıran, sahip çıkan, bu konuda ki yapılan çalışmalara gönül veren gençler olunuz. Emin olun o zaman siz Müslümanlığınızla, Türklüğünüzle iftihar eden kimseler olursunuz. Sizin gerçekten üstün insanlar olduğunuzu görürsünüz” diye kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın koordinasyonunda Bursa İl Müftülüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliğinde yürütülen “Değerler Eğitim” projesi kapsamında yaklaşık 150 öğrenci 15 günlük programa alındı. Yurt dışında çalışan ailelerin çocuklarından oluşan öğrenci gurubu, 15 gün boyunca temel dini bilgiler, Osmanlıca, gelenek-görenek ve ülke kültürü konularında bilgiler alacak. Bursa’nın çeşitli tarihi ve kültürel yerlerini de ziyaret edecek gurup 3 Ocak’ta Bursa’dan ayrılacak.

Proje Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından iki yıldır devam ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X