23 Ağustos 2014 Cumartesi
Dolar: 2.1806   Euro: 2.8948

Ana Sayfa Güncel Tarih: 09.07.2009 13:20

Şimdi `meyve` zamanı

Şimdi `meyve` zamanı

Tarih boyunca bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu toprakları, doğal güzelliklerinin yanı sıra meyve çeşitliliğiyle de adından söz ettiriyor. Hemen hemen her yöre bir meyvesiyle öne çıkarken, bazıları bu ürünleri ihraç ederek, dış piyasada da söz sahibi oluyor.

,Ülke topraklarında sofralar aynı anda birçok meyveyi ağırlarken, ülkenin meyve varlığı, günlük konuşma diline kadar yansır.Türk insanı, `Bir elmanın iki yarısı` dendiğinde, çiftin birbiriyle ne kadar uyumlu olduğunu anlar. `Karpuz kabuğu denize düşmeden` denize girmez, sorunun ne kadar küçük olduğunu anlatmak için, `İncir çekirdeğini doldurmaz` der.
Çocuklar oyun oynarlar, `Elma dersem çık, armut dersem çıkma`... `Şair` aşkını anlatırken sevdiğine seslenir, `Karadutum, çatalkaram`... Ve masallar hep `Gökten düşen üç elmayla` biter.

İL İL MEYVELER

BURSA ŞEFTALİSİ
Otomotiv ve tekstil sektörlerinin merkezi Bursa, tarımsal üretimdeki kalitesiyle de adından söz ettiriyor. İl genelinde hasadı süren `Bursa şeftalisi`, kiraz ve kokulu Uludağ çileği, yaz sezonunun aranan meyveleri arasında.
Uygun iklim koşullarının yarattığı bol sulu ve tatlı yapısıyla tercih edilen ve adı kentle birlikte anılan Bursa şeftalisinde bu yıl rekoltenin düşük, kalitenin yüksek olduğu bildirildi.
Bursa`nın marka ürünleri arasında yer alan şeftalinin bir bölümü meyve suyu fabrikalarında, konsantre, meyve suyu ve nektara dönüştürülüyor.
Yurt içi piyasanın yanı sıra yüksek ihracat potansiyeli olan ürünlerden kirazda hasat, mayıs ayında başladı. Uludağ`ın etekleri ve dağ ilçelerinin sahip olduğu farklı rakım özellikleri sayesinde, Bursa`da hasat birkaç aya yayılabiliyor.
Halen hasadı ve ihracatı süren kirazda rekoltede sorun yaşanmamasına rağmen, olumsuz iklim koşulları yüzünden kalite istenen düzeyde gerçekleşmedi. Avrupalı kiraz üreticisi ve ihracatçısı bazı ülkelerde rekolte ve kalite açısından niteliğin yüksek olması, Türkiye`nin ihracatını negatif yönde etkiliyor.
Olumsuzluklara rağmen, yılın ilk yarısında Bursa`dan Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere, Danimarka, Belçika, Norveç, İsveç, Avusturya, Bulgaristan, Rusya Federasyonu ve Güney Afrika Cumhuriyeti`ne kiraz ihracatı gerçekleştirildi.

ULUDAĞ ÇİLEĞİ
Düşük rakımlı arazilerde mevsimi geçiyor olmasına rağmen, Uludağ`ın yüksek rakımlı eteklerinde hasadı devam eden çilekte rekolte bu yıl yüksek.
Kendisine has kokusu, tadı ve lezzetiyle pazarlarda aranan bir ürün olan kokulu Uludağ çileği, fiyatların düşük olması nedeniyle üreticisini üzdü.
Geçen yıl armutta 26 ton, kirazda da 11 ton üretim yapılırken, bu yıl bu iki üründe artış yaşanması bekleniyor.

TARIMA MERAKLI BERBERİN ULUBORLU`YA ARMAĞANI

Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan ve bir dönem Mordiaum (Ayvalar Ülkesi) olarak anılan Isparta`nın Uluborlu ilçesi, artık kirazıyla tanınıyor.
1960`lı yıllarda o dönemde berberlik yapan Ali Tuna`nın diktiği fidan sayesinde kirazla tanışan Uluborlu`da yetiştirilen ürünler Avrupa ve Rusya`ya ihraç ediyor.

KİRAZIN FAYDALARI
Gülgiller familyasından, anayurdu Asya olan kirazın lezzetli meyvesinin yanı sıra, kabuğu, çiçekleri ve sapları da ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılıyor.
İdrar söktürücü, böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılması ve kanın temizlenmesine yardımcı olması, kabızlığı gidermesi, kireçlenmenin tedavisi, ateş düşürücü özelliğiyle pek çok yararı bulunan kirazın, çiçekleri ise öksürüğe gideriyor.

ADANA`DA KARPUZ KEYFİ
Türkiye karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamasının yanı sıra erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana`da, hasadı devam eden ürünler sıcak yaz günlerini serinletiyor.
Önceki yıllarda `kabak aşısı` nedeniyle pazarlama sorunları yaşanan karpuzda, bu yıl bu yöntemin kısmen terk edilmesi, hem üreticiyi, hem de tüketiciyi sevindirdi.
Çekirdekten üretilen bol sulu karpuzlar sıcak yaz günlerinin en gözde meyvesini olurken, üreticiler ise yüksek fiyattan memnun.

KARPUZ ALIRKEN
Sıcak yaz günlerini serinletmesinin yanında yaz diyeti için de tavsiye edilen karpuzu alırken, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan ve toprakla teması bulunan kısmının rengi açık sarı olanlar tercih edilmeli.
Bunun yanı sıra eğer `kesmece` karpuz alınacaksa, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de küçük, koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesi isteniyor.

HATAY`DA KAVUN VE KİRAZ
Akdeniz Bölgesinin en uç noktasında yer alan Hatay`da iklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde birçok ürünün yetiştiriciliği yapılıyor.
Sanayi ürünlerinin yanı sıra portakal, kayısı, mandalina, üzüm, erik, kavun gibi meyve çeşitleri de Hatay`da yoğun olarak yetiştirilen ürünler arasında bulunuyor.

BEREKETİ SİMGELEYEN ÜZÜM

Üzüm, antik çağlarda Hitit ve Frigya tanrıçası Kybele`nin göğüsleriyle özdeşleşerek, Anadolu topraklarında bereketi simgelemiş.
Tüm meyveler içinde en geniş spektrumlu antioksidan olarak gösterilen üzüm, içerdiği bol miktardaki potasyum, demir, A, B ve C vitaminleriyle daha dinç ve daha enerjik hissetmeye yardımcı oluyor.
Yaş ve kurutulmuş biçimde tüketilen üzüm, sirke, pekmez ve çeşitli alkollü içeceklerin üretiminde başrol oynayan, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri.

AFRODİZYAK MEYVE: İNCİR
`Tanrıların kutsadığı mucize meyve` olarak tanıtılan incir, Türkiye`de en çok Aydın ve çevresinde yetişiyor. Ege Bölgesi`nin simgesi haline gelen incir, 1 kilogramında 2 bin 900 kalori içeriyor. Yüksek kalorisi sayesinde E ve B vitamini üreterek kana çok hızlı geçen, bunun sonucunda da vücut ısısını kısa sürede yükselten incir, `afrodizyak` özelliğiyle de biliniyor.

PADİŞAH ABDULHAMİT`E KIRKAĞAÇ KAVUNU
Orta Asya`dan 1300`lerin sonu, 1400`lerin başında tohumu getirtilerek, Manisa`nın Kırkağaç ilçesinde toprakla buluşturulan Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret alarak tescillenen ürünlerden biri daha. Yani artık Kırkağaç kavunu, bu marka altında satılacak.
Çeşitli kaynaklara göre, Kırkağaç`tan her hafta Osmanlı Padişahı Abdülhamit`e 2 sandık kavun gidermiş. Kırkağaç kavununun meşhur olmasında uzun zaman dayanabilmesi, lifinin az, aromasının `muhteşem olması` gibi haklı sebepler var. İbni Sina ve Davudi Antaki gibi eski hekimler bu meyveyi övmüş ve faydalarını eserlerinde anlatmışlar..
Cildi tazeleyen, canlılık ve güzellik kazandıran kavun, meyve salataları, pasta ve tartoletlerde bol bol kullanılıyor.

KEMALPAŞA`NIN KİRAZI
Türkiye`nin önde gelen kiraz ihracat merkezlerinden biri İzmir`in Kemalpaşa ilçesinde büyük çaptaki üreticilerin hemen hepsi `İyi Tarım Uygulamaları` ve `Eurepgap` sertifikasına sahip.
Bu yıl bol miktarda ve kaliteli rekolte elde edilen kiraz, B ve C vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin bir meyve. Antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanı sulandırıyor, tüm kanser türlerine karşı direnç sağlıyor.


EGE KIYILARINDA ŞEFTALİ
Ege`nin kıyı kesimlerinde yaygın olarak yetiştirilen bu meyvenin dünyaya Çin`den yayıldığı düşünülüyor. Uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonlarında da kullanılan şeftali, Avrupa`ya İspanyollar tarafından getirilmiş.
Vitamin ve protein ambarı olan şeftaliyi alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer olgun şeftali alınacaksa hemen tüketmeli. Olgunlaşmamış şeftaliler ise evde oda sıcaklığında bir kese kağıdı içinde 2-3 gün bekletilerek olgunlaşmaları sağlanabiliyor.
Ağız kokusunu alan, kanı temizleyen şeftali, öksürüğü de hafifletiyor.

CAN ERİK BAHARI MÜJDELİYOR

İklim açısından çok şanslı bir ülke olan Türkiye`de ilkbahardan yaz sonuna kadar çeşit çeşit erik bulmak mümkün. Bunlardan en tanınmış çeşitleri `can`, `papaz`, `mürdüm` ve `tatlı üryani` erikleri. Bu türlerin hepsi Ege Bölgesinde yetiştiriliyor.
Eriğin bağırsak faaliyetini artırıcı etkisi var. Ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğu biliniyor. Karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastalıkları ile sindirim rahatsızlığı çeken ve tuzsuz diyet uygulayan kişilerce tüketilmesi öneriliyor.

TİRE`DE `KALİFORNİYA FISTIĞI`

Dünyanın en iyi Antep fıstığının yetiştirildiği Kaliforniya ile aynı enlemde bulunan Tire`de idealist bir teknisyenin dağlardaki menengiç ağaçlarını aşılamasının ardından, bugün Küçükburun köyünün tek geçim kaynağı bu ürün haline gelmiş.
Bölgede yetişen fıstığın Tire pazarına gelmediği, ürünün Tire`den toplanıp Gaziantep`te fırınlandığı ve piyasaya bu ilden sürüldüğü belirtiliyor. Tireliler, fırınlamayı kendileri yaparak, bu üründen `hak ettikleri` parayı kazanmayı istiyor.
Tire ayrıca karadutuyla da ünlü. Tire`de yetişen karadut, burada fabrika bulunmadığı için işlenmek üzere İstanbul ve Bursa`ya gönderiliyor. Karadut, lokum, konsantre ve meyve suyu şeklinde piyasaya sunuluyor.

KESTANE DEYİNCE AKLA BURSA GELİYOR, AMA...
Her ne kadar Bursa kestane şekeriyle ünlü olsa da, Aydınlılar bu meyvenin ana vatanının kendi illeri olduğunu söylüyorlar. Aydın`ın yılda yaklaşık 15-20 bin ton ile kestane üretiminde Türkiye`de ilk sırada yer aldığı ve bölge ekonomisine büyük katkı sağladığı belirtiliyor.
Bölgede yetişen kestanenin reklamını iyi yapamadıklarından şikayet eden üreticiler, mallarının işlenebileceği, ambalajının yapılabileceği bir fabrikanın kurulması halinde Aydın kestanesinin marka olacağına inanıyorlar.
Doyurucu özelliğe sahip kestane, insanların beslenmesine katkı sağladığı gibi mideyi de güçlendiriyor.

AFYONKARAHİSAR`DA NAPOLYON KİRAZI
Dünyaca ünlü Napolyon kirazları Afyonkarahisar`ın Sultandağı bölgesinde önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor. Kendine özgü iriliği ve tadıyla dünyaca ünlü Napolyon cinsi kirazın yüzde 87`si Sultandağı`nda üretiliyor ve tamamına yakını ihraç ediliyor.

 


 

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir

olayhaberportali.web.tv

Marmara Denizi`nde korku dolu dakikalar!

Bursa Büyükşehir Belediyesine ait Mudanya-Kabataş seferini yapan Emir Sultan isimli feribotun, Bozburun yakınlarında olumsuz hava koşulları nedeniyle camı patladı.
3044
izlenme

Künyeİletişim
Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.