Hakan Çavuşoğlu: Bu anlayış artık geçmişte kaldı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Bursa Bölge Elemeleri’nin Atatürk Stadyumu alanında gerçekleştirilen açılış törende konuştu.

Hakan Çavuşoğlu: Bu anlayış artık geçmişte kaldı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Kim Türkiye’yi kendi değerlerinden koparmak istiyorsa bilinmesi gerekiyor ki bu anlayış artık geçmişte kaldı. Dolayısıyla bizi biz yapan değerlere, kendimize ve geçmişimize barışık bir şekilde kucaklanacağız, kucaklayacağız ve yeni Türkiye’yi bu şekilde yeniden inşa edeceğiz.” dedi. 

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Okçular Vakfı tarafından düzenlenen 6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu Bursa Bölge Elemeleri’nin Atatürk Stadyumu alanında gerçekleştirilen açılış törende yaptığı konuşmada, nasıl ki Osmanlı Selçuklu’dan bir kopuş değilse, Cumhuriyetin de asla Osmanlı’dan bir kopuş olmadığını belirterek, Türk milletinin devlet geleneğinin, 2 bin yıl öncesine dayandığını ve bunun bir bütünlük içinde tasavvur edilmesi gerektiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, “Zira Anadolu kapılarının Selçuklu’ya, milletimize açıldığı tarihten itibaren her ne varsa değerimiz olarak hepsini sahiplenmek, hepsini gelecek kuşaklara aktarmak durumundayız. Ancak bu şekilde hafızalarımızı daha güçlü hale getirebilir ve tarihten aynı oranda ders çıkararak geleceğimizi şekillendirebiliriz.” diye konuştu. 

Bu anlamda son birkaç yıldır özellikle bir taraftan Okçular Vakfı,  diğer Dünya Etnospor Konfederasyonu adı altında ortaya çıkan sivil toplum örgütleri ve vakıfların bu noktada gençlere önemli bir mihmandarlık gösterdiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: 

“Ben emeği geçen başta mütevelli heyeti başkanımız olan milletvekili arkadaşımıza ve elbette bu mütevelli heyetinin bir yönetim kurulu üyesi olarak sahalarda bulunan, bugün de burada olacaktı maalesef Ürdün’de olduğu için olamadı Sayın Bilal Erdoğan arkadaşımıza ve onunda da ötesinde bu ruhu taşıyarak gençlere örnek olan ve her daim her noktada tarihimize atıfla gençlerimizin önünü açmayı kendisinin siyasetinin bir şiarı olarak gören Sayın Cumhurbaşkanımıza şükran duyuyoruz.” 

 Çavuşoğlu, okçuluğun, bir yay ve okun ele alınmasıyla kas gücüne dayanan bir spor aktivitesi olarak düşünülmemesi gerektiğini belirtti. 

“Bu bir manevi iklimin tezahürüdür”

Okçuluğun bir ruhun yansıması olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Okçuluk, adeta tevhit inancına olan bağlılığın bir tezahürüdür. Fatih Sultan Mehmet’in oğlu 2. Bayezid zamanında okçularımıza bugün İstanbul’da Okçular Meydanı olarak ifade edilen o alan tahsis edilmiş ve aynı şekilde bu alan, içinde tekkesiyle beraber bir manevi iklimin, eğitimin alanı haline getirilmiştir. Mesela okçu yayı gerdiğinde oku bırakmak üzereyken ‘Ya Hakk’ diye bir nidayla oku hedefine gönderir. Bu ‘Hakk’ nidası içinde tevhit inancına olan bağlılık ve aynı şekilde hedefe götüren de hedefe ulaştıran da başarının da her şeyin mimarı yegane yaratıcımız olan Allah’a yapılan bir referanstır. Bu bir manevi iklimin tezahürüdür ve gençlerimize yol göstermesi bakımından da çok önemli bir göstergedir.” 

“Kadim ve kültürel değerlerimize sıkı sıkıya bağlanacağız”

Çavuşoğlu, 6. Fetih Kupası Geleneksel Türk Okçuluğu etkinliğinin birçok tarihi geçmişi kendilerine sunan Bursa’da yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade ederek, şunları söyledi:

“Kadim ve kültürel değerlerimize sıkı sıkıya bağlanacağız. Kim Türkiye’yi kendi değerlerinden koparmak istiyorsa bilinmesi gerekiyor ki bu anlayış artık geçmişte kaldı. Dolayısıyla bizi biz yapan değerlere, kendimize ve geçmişimize barışık bir şekilde kucaklanacağız, kucaklayacağız ve yeni Türkiye’yi bu şekilde yeniden inşa edeceğiz. Çok önemli, bugün birçok vesileyle söylüyorum; birçok ülkenin, devletin eksikliğini hissettiği bir lidere sahibiz. Bu liderin bize çizmiş olduğu istikamette gençlerimiz olarak koşmaya devam edeceğiz. Bugün Türkiye’nin yaş ortalaması sadece 30. Avrupa ülkeleri, gelişmiş ülkelere baktığımız zaman 50’ye varan yaş ortalaması ama bir o kadar da doğum oranlarının düşük olduğu bir ortalama. Gençlerimiz bu noktada kendisini günümüzün teknolojik ve bilgi donanımlarıyla donatmak suretiyle kendilerini yetiştirecekler diğer taraftan da ecdadın ne yaptığını, neyi gördüğünü, hangi badirelerden geçtiğini görmek suretiyle de önümüze çıkacak hengamelerin üzerinden gelmek için kendilerine düstur edinecekler.” 

“Bugün dünya klasmanında yarışmalara katılan sporcularımız var”

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız ise medeniyet yolculuğunda fetihlere şahitlik etmiş olan okun, ecdadın kendilerine bıraktığı önemli bir emanet olduğunu belirtti.

Okçular Vakfı olarak ecdadın kendilerine bıraktığı emaneti gelecek nesillere aktarma konusunda bir sorumluluk üstlendiklerini vurgulayan Yıldız, “Gerek Türkiye’de gerek dünyanın dört bir yanında ata ecdat yadigarı olan bu emaneti taşıma sorumluluğunu saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın himayelerinde kurulmuş Okçular Vakfında gerek Türk okçuluğu, Osmanlı okçuluğu gerekse modern okçuluk anlamında bugün dünya klasmanında yarışmalara katılan sporcularımız var.” dedi. 

Yıldız, her yıl 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethi etkinlikleri kapsamında Fetih Kupası’nı düzenlediklerini, bu kapsamda Malatya’dan başladıkları Anadolu elemelerinde Kastamonu ve Konya’nın ardından Bursa’ya geldiklerini aktardı. 

Haydar Ali Yıldız, vakıf olarak dünyanın dört bir yanında bu tür organizasyonlar yapmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler alandaki çadırları gezdi, ok atışı ve mas güreşi yaptı. 

Törene, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, vakıf üyeleri, sporcular ve vatandaşlar da katıldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X