Hamilelikte ağzınıza sürmemeniz gereken 10 yiyecek

Hamilelik boyunca hem kendi hem de bebeğinizin sağlığına dikkat etmek için bazı yiyeceklerle vedalaşmanız gerekiyor.

Hamilelikte ağzınıza sürmemeniz gereken 10 yiyecek

 İşte anne adaylarının beslenme programlarına yenilik getirecek yenmemesi gereken yiyeceklerin listesi.

Küflü ya da pastörize edilmemiş peynirler

iStock-153801980

Pastörize edilmememiş sütten yapılan peynirler; erken doğum ya da düşük yapmaya neden olabilir. Bunun sebebi de o peynirlerin listeria adlı bakteriyi içermesidir. Küflü ve pastörize edilmemiş peynirler uzak durmanız gereken yiyeceklerin başında gelir, aman dikkat diyoruz.

Az pişmiş ya da çiğ et

az pişmiş

Az pişmiş ve çiğ etlerde toksoplazma riski bulunur, kesinlikle uzak durmalısınız. Doğum kusurlarına ve hatta düşüğe sebep olabilir. Yediğiniz et ve tavukların iyi pişmesine, pişirilmesine dikkat edin. Hiç pembelik kalmaması gerekiyor. Füme, isli ya da pastırma tarzı yiyecekleri 9 ay boyunca tüketmemelisiniz.

Az pişmiş ya da çiğ yumurta

yumurta

Salmonella bakterisi içeren az pişmiş yumurta, bağırsak rahatsızlıklarına, gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Az pişmiş yumurtadan uzak durmakta fayda var sevgili okur.

İşlem görmüş etler

sucuk

Fazla işlem görmüş ürünler, mikrop içerebilirler. Ayrıca bu yiyeceklerin sodyum oranı da yüksektir. Şişkinlik, kabızlık, hazımsızlık gibi sağlık problemlerine neden olabilirler. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerden uzak durun.

Asitli içecekler

iStock-953699392

Şekerli, asitli ve hatta kutu meyve sularını da tüketmemelisiniz. Canınız meşrubat istediğinde doğal olanları tercih edin ya da evde kendiniz sıkın.

Doktor onayı olmayan bitki çayları

bitki

Bitki çayları hamilelik sürecinde sizleri sıkıntıya düşürebilir. Bu her bitki çayı için geçerli değil tabii. Sadece doktorunuzun onay verdiği bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Bazı bitkiler rahim kasılmalarına neden olabilir ve doğum anomalilerine sebep verebilir. Bitki çayı tüketmeden önce muhakkak doktorunuza danışmalısınız.

Kahve

kahve

Kafeinin fazla alınması hamilelikte sıkıntılara neden olabilir. Fetüsün gelişimini kötü etkileyebilir. Bu yüzden tüketimini sınırlandırmanız ya da 9 ay boyunca içmemeniz gerekebilir. Öncelikle doktorunuza danışarak tüketim miktarını beraber belirleyebilirsiniz.

Soya ürünleri

iStock-115047264

Soyalı ürünleri gebelikte tüketmeyin. Genetiğiyle oynanmış enzimler hamilelikte oldukça risklidir.

Sakatat ve çiğ balık türleri

sakatat

Bakteriye en çok açık olan yiyecek türüdür sakatat. Ne kadar temiz ortamda hazırlanırsa hazırlansınlar yine de uzak durmanız doğru olanıdır. A vitamini yönünden zengin sakatat, hamilelikte tüketildiğinde teratojeni etki yaratabilir. Örneğin yarık damak, yarık dudak bunun en net örneği. Çiğ balık türlerini de asla tüketmemelisiniz. Ağır metaller içeren balıklar plesentaya geçebilir.

İyi yıkanmamış sebzeler

iStock-618437528

Sadece gebelikte değil her dönem sebze ve meyveleri çok iyi bir şekilde yıkamalısınız. Yıkanmamış yiyeceklerdeki bakteriler, hamilelik döneminde son derece sıkıntılıdır.

Kızartmalar

kızarta

Trans yağda pişen yiyecekler, kolesterol seviyesini yükseltebilir. Bu dönemde tüketmemeye özen gösterin.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X