Hava şartları biberi olumsuz etkiledi

Yenişehir’de mayıs ve haziran ayında mevsim normalleri üzerinde görülen yağışlar ve hava sıcaklığının bu dönem içinde düşmesinin, salçalık biberde verim ve kalite kaybına neden olduğu ifade edildi.

Hava şartları biberi olumsuz etkiledi

GÜRHAN ADANA

İklim koşullarındaki ciddi değişimlerin tarımsal faaliyetlere doğrudan etkisi olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu etkinin kapya biberde de görüldüğünü söyledi. Ürünün az olmasının satış fiyatına her ne kadar olumlu yansısa da, çiftçinin geçen yılki kazancı elde edemediğini ifade eden Aktaş, ‘Geçen yıl 3 bin dönüm alana ekilen kapya biberde dönüm başına 5 ton rekolte elde edilmiş, 80 kuruştan açılan sezon 120 kuruştan kapanmıştı. Bu yıl yoğun yağışların olumsuz etkisiyle dönüme alınan rekolte 3 tona kadar düştü. Üretim azalınca fiyat yükseldi ve 1 TL’den açılan sezon bugünlerde 2,5 TL’ye kadar yükseldi’ dedi.

Biber salçası yapımında kullanılan yağ biberi için pazar sorunu yaşanmadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, salçalık yağ biberinin ilçede bu yıl 3 bin dönüm alanda yetiştirildiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz ise, bu yıl mayıs ve haziran aylarındaki yoğun yağmur yağışlarının etkisiyle düşen hava sıcaklıklarının kapya biberlerde gelişimi olumsuz etkilediğini belirtti.

Aranmaz, ‘Mayıs ayında fidelerin dikilmesinin hemen ardından başlayan yoğun yağmur yağışı haziran ayında da sürdü. Mevsim normalleri altına düşen hava sıcaklıkları, tam da gelişim döneminde olan kapya biberleri olumsuz etkiledi. Gelişimini tamamlayamayan ürünlerde verim ve kalite kaybı gözlendi’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X