Hayalet okul

Fidyekızık Mahallesi’ndeki Kanuni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi okullar açıldıktan bir hafta sonra yeni binaya geçti. Terk edilen binanın 28 dersliği boş kaldı.

Hayalet okul

DERYA DEMİR PINAR

Fidyekızık Mahallesi’ndeki Kanuni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin okullar açıldıktan bir hafta sonra boşaltılmasının ardından, ortaokul olarak hizmet veren bina; 32 dersliğinden sadece 4’ünde eğitim sürdüğü için adeta ‘hayalet okula’ dönüştü. İsmi ve kantini bulunmayan ve bin öğrenci kapasiteli okulun 10’da 1’i boş durumda.  

Bursa’nın nüfus bakımından 2’nci büyük ilçesi olan Yıldırım’da yüzlerce öğrenci adrese dayalı kayıt sistemi ile not ortalaması yüksek olmasına rağmen imam hatip ya da meslek liselerine yerleşmek zorunda kaldı. Anadolu Lisesi eksikiği nedeniyle öğrenciler istediği türde okulda öğrenim göremezken, geride bıraktığımız eğitim-öğretim yılı dönemine kadar Kanuni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak hizmet veren Fidyekızık’taki okul, 32 dersliğinden sadece 4’ü kullanılarak ortaokula dönüştürüldü. 

OKULUN 10’DA 1’İ BOŞ…

Okulun durumuyla ilgili bilgi veren Türk Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Fatih Gümüş, “4 yıl önce inşa edilen ve bu eğitim öğretim dönemine kadar Kanuni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan bina boşaltılarak bu lise Eğitim Caddesi’nde yeni yapılan bir binaya taşındı. Bu lisenin bulunduğu bina 32 derslikli, her türlü sosyal donatı alanı bulunan bir okuldu. Bu okul boşalınca yerine Şehit Hasan Hüseyin Daşdemir Ortaokulu’ndan 120 öğrenci alındı. 5,6,7 ve 8’nci sınıfların hepsinden sadece 1’er şube oluşturuldu. Yani 32 derslikli okulun 28 dersliği boş duruken, bin kişilik öğrenci kapasitesi bulunan okulda 10’da 1’i kadar öğrenci öğrenim görüyor. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesi bu okuldan taşınırken akıllı tahtalardan tutun da okuldaki en ufak eşyayı da yanında alıp gitmiş. Okulun içi resmen boşaltılmış ve sadece 2’nci katı kullanılıyor. Bu okulda norm oluşmadığı için okulda da kadrolu öğretmen bulunmuyor. Bu nedenle öğretmenler Şehit Hasan Hüseyin Daşdemir Ortaokulu’ndan görevlendirmeyle geliyor” diye konuştu.

ANADOLU LİSESİ OLMALI…

2020-2021 eğitim öğretim dönemi için okulda hem ortaokul hem de ilkokul öğrencilerinin okuması için planlandığını duyduklarını aktaran Gümüş, “Bakanlık tarafından okul için önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için Prof. Dr. Fuat Sezgin İlkokulu ve Ortaokulu olarak isim onayınının alındığını öğrendik. O bölgede bu çağ nüfusu çok az bulunduğu için okul yine dolmayacak. Ayrıca 4+4+4 sistemi uygulamaya konduğunda ilkokul ve ortaokul binalarının ayrı ayrı olmasının esas olduğu söylenmiş, Bursa’daki neredeyse tüm ilk ve ortaokullar ayrılmıştı. Şimdi yapılacak bu birleşim geriye dönüştür” dedi. Bölgede adrese dayalı bir Anadolu Lisesi eksikliğinin olduğunun altını çizen Gümüş, “Bugün Anadolu Liseleri’nde sınıf mevcutlarının 48’lere kadar dayandığı göz önünde bulundurulursa bu okulda yapılan uygulama tamamen israftır. Yüzlerce öğrenci Anadolu Lisesi’ne yerleşmeyi beklerken bu okulun ortaokul olarak kullanılması yanlıştır. Son bilgilere göre yerleşemeyen 2 bin 800 öğrencinin 956’sı komisyonlar eliyle yerleştirilmek için dilekçelerini verdiler. Bu öğrencilerin ortaöğretim puanı yüksek ama yeteri Anadolu Lisesi olmadığı için istemedikleri okullara yerleştirilecekler. Bu nedenle bu binanın adrese dayalı Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.  
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X