Hayvan ithalatını bitirmekte kararlıyız

Kimsenin, besicilerin, üreticilerin ve yetiştiricilerin ekmeğiyle oynanmasına müsaade etmeyeceklerine vurgu yapan Bakan Pakdemirli, sorumluluk projeleri haricinde et ithalatına da girmeyeceklerine dikkati çekti.

Hayvan ithalatını bitirmekte kararlıyız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan ithalatının sonlandırılması konusunda son derece kararlı olduklarını söyledi.

Pakdemirli, düzenlenen sektör değerlendirme toplantısındaki konuşmasında hedefleri paydaşlarla belirleyip kararları da paydaşlarla aldıklarını kaydetti. Bu noktada Tarım Orman Şurası’nı düzenlediklerini hatırlatan Pakdemirli, şimdi çıkan sonuçlarla yol haritasını belirleme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Pakdemirli, ‘’ 5 yıllık plan 25 yıla ışık tutacak ve geleceğin tarımını birlikte yazacağız” dedi. Bakanlığın 2020 yılı bütçesinin yüzde 54,5’ini tarımsal desteklere ayırdıklarının altını çizen Pakdemirli, ‘’Böylece 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 36,7 artışlık tarımsal destekle en yüksek artışı sağlamış olacağız” diye konuştu.

26 EKİM’DEN SONRA BAŞVURU YOK

Bakan Pakdemirli, ‘’Hayvan ithalatının sonlandırılması konusunda son derece kararlıyız. Kimsenin, besicimizin, üreticimizin, yetiştiricimizin ekmeğiyle oynanmasına müsaade etmeyeceğiz. 26 Ekim’den itibaren başvuru almıyoruz. Eski başvurulardan gelen hayvanları yeni başvuruya alıyormuşçasına sektörü yanlış yönlendirmek isteyen bazıları ne yazık ki var” şeklinde konuştu. İhtiyaç olmadığı sürece de bunu da böyle devam ettireceklerini dile getiren Pakdemirli, 2019’da bir önceki yıla göre canlı hayvan ithalatının yarı yarıya azaldığını anlattı.

ET İTHALATI DA YAPILMAYACAK

Gelecek yıl da besicilerin ve yetiştiricilerin para kazanması maksadıyla bu hassasiyeti sürdüreceklerini belirten Bekir Pakdemirli, şöyle devam etti: ‘’Bir ihtiyaç olmadığı sürece de sosyal sorumluluk projeleri haricinde herhangi bir şekilde et ithalatına da girmeyeceğiz. Canlı hayvan ithalatına da mümkün mertebe müsaade etmeme konusunda kararlılığımız var. Buzağı ölümlerini engellemek konusunda yaptığımız çalışmalarımızı da çok yakın bir zamanda yaygınlaştırmış olacağız.”

HİBE ORANI YÜZDE 10 ARTTI

Bakan Pakdemirli, IPARD destekleri kapsmında 25 Kasım’da açıkladıkları 50 milyon Euroluk yeni hibe paketine de değinerek, ‘’Bu kez işleme ve pazarlama sektörlerinde makine ekipman ile yenilenebilir enerji yatırımlarına hibe sağlayacağız. Altıncı başvuru çağrısının bütçesini de 60 milyon Eurodan 130 milyon Euroya çıkardık. Yine IPARD hayvancılık yatırımlarında da hibe oranlarını yüzde 10 oranında artırdık” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X