Hayvan yetiştiricisine küpeleme uyarısı

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, yetiştiricileri hayvanları küpeletme konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Hayvan yetiştiricisine küpeleme uyarısı

GÜRHAN ADANA

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne getirilen hayvanların küpelenmesi çalışmasını ücretsiz gerçekleştireceklerini belirten Aranmaz, damızlık hayvan yetiştiricileri birliklerinin ise kendi üyelerinin hayvanlarını küpelemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yönetmeliği gereği büyükbaş hayvanlara küpe takılması işinin 15 Mayıs’tan itibaren Tarım Müdürlüklerine devredildiğini vurgulayan Aranmaz, ‘Bunun yanında koyun ve keçilerden oluşan küçükbaş hayvanları küpeleme çalışmasını müdürlük olarak biz yürütüyoruz.

Hayvan yetiştiricilerimizin küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını zamanında küpeletmesini istiyoruz’ dedi.

Küpe taktırılmayan hayvanlar için hayvancılık desteklemelerinden yararlanılamadığını, hayvanların sevk ve satışının yapılamadığını ifade eden Aranmaz, ‘Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların 3 aylıkken küpelenmesi gerekiyor. Küpesiz 3 aylıktan daha büyük hayvanların tespit edilmesi durumunda idari para cezası kesiliyor.

Küpesiz hayvan en yakın mezbahaya götürülüp kestiriliyor ve bir hastalığı olup olmadığı test ediliyor. Test sonucu hayvanda bir hastalık saptanırsa, hayvan imha ediliyor. Hastalık bulgusuna ulaşılmazsa, hayvanın eti yetiştiriciye teslim ediliyor’ diye konuştu.

Küçükbaş hayvanların özellikle kuzuların küpeletilmekten kaçınıldığını ifade eden Aranmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Hayvan kilo kaybeder ya da kulağında açılan deliğe sıcak günlerde sinekler üşüşür gibi gereksiz kaygılarla küpe taktırmaktan kaçınılıyor. Bu kaygıların hiçbir geçerliliği olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X