Hazır giyim coştu meyve ihracatı düştü

Bursa’da kurulu UİB kanalıyla yapılan ihracat eylülde yüzde 21,57 artışla 2,7 milyar dolara ulaşırken, bunun 2,3 milyar dolarını otomotivden geldi.

Hazır giyim coştu meyve ihracatı düştü

Hazır giyim yüzde 31’i aşan performansla dikkat çekerken, yaş meyve sebze dış satımı yerinde saydı.

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), eylül de hız kesmedi. Birliğin geçen ay aracılık ettiği dış satım, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,57 artarak, 2,7 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, yılın ilk 9 ayında yüzde 14,32 artışla 24,3 milyar dolar, 12 aylık dönemde ise yüzde 13,76 artışla 32,3 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

UİB bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), eylülde bir önceki yılın aynı ayındaki performansının yüzde 21,96 üzerine çıkarak, 2,3 milyar dolarlık ihracata imza attı. OİB’in 1 Ocak – 30 Eylül 2018 tarihleri arasındaki dış satıma ise yüzde 13,7 yükselişle 21,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) de, eylülde yüzde 16,16 artışla 100,6 milyon dolarlık, yılın ilk 9 ayında yüzde 10,14 artışla 944 milyon dolarlık ihracata aracılık etti.

YÜZDE 31’İ AŞAN PARFORMANS

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), geçen ay yüzde 31,31’lik artış hızına ulaşma başarısı göstererek 56,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Birlik kanalıyla ocak-eylül döneminde yapılan dış satım da yüzde 17,34 yükselişle 487,5 milyon dolar oldu. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) aracılık ettiği ihracat eylülde yüzde 9,9 artarak 15,1 milyon dolar, ilk 9 ayda da yüzde 10,34 artarak 127,7 milyon dolar oldu.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde ise geçen ay düşüş dikkat çekti. Birliğin kayıtlarına giren ihracat eylülde yüzde 0,93 azalışla 12,7 milyon dolar olurken, bu rakam dokuz aylık dönemde yüzde 15,22 artışla 103,3 milyon dolara çıktı.

YIL SONUNDA REKOR BEKLENTİSİ

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, Birliğin başarılı ihracat grafiğini eylülde de sürdürdüğünü vurgulayarak, “Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birliği olarak her koşulda ihracatımızın niteliği ve niceliğini artırmaya odaklanıyoruz. Bu bağlamda Pazar çeşitliliğimizi artırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

Alım heyeti organizasyonlarının yanı sıra, fuarlara milli katılım organizasyonları ve yurtdışı ziyaretlerimizle mevcut ilişkilerimizi pekiştiriyor, bir nevi ihracatımızın temellerini sağlamlaştırıyoruz” diye konuştu. UİB olarak 2018 yılında önemli bir performans ortaya koyduklarını kaydeden Çelik, yılsonunda rekor bir ihracata imza atmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

EKONOMİ DENGELENME SÜRECİNE GİRECEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verilere göre ağustos ayında dış ticaret açığının yüzde 59 azalarak 2 milyar 422 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Baran Çelik şöyle devam etti: “Türkiye olarak verimlilik odaklı, ihracata dayalı kalkınma hedefini benimsemiş bir durumdayız.

Cari açığın kapanmasına katkı sağlayan ve ülkemizin rekabet gücünü artıran ihracata daha fazla ağırlık vererek kalkınmamızı sürdürmeliyiz. Güçlü ihracat büyümeye de pozitif katkı verecek. Bu formülle ekonomi kısa süre içerisinde dengelenme sürecine girecek.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X