Hedefe kilitlendik, silahlarımız dolu

Suudi Arabistan’a ait petrol tesislerinin vurulmasının ardından   ABD Başkanı Trump sert bir açıklama yaptı. Trump, ‘faili bildiklerini’ ve ve “ateşe hazırız’ dedi. Tahran ise bu saldırıda parmağı olduğu iddiaların reddediyor. 

 Hedefe kilitlendik, silahlarımız dolu

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’ya ait tesislere düzenlenen saldır, Washington ile Tahran hattında leni krizin adı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi şirketin günlük petol üretiminin yüzde 50’sinin durmasına neden olan saldırıya karşılık vermeye hazır olduklarını söyledi. Trump sosyal medya hesabından ‘Suçlunun kim olduğunu inanmak için sebebimiz var. Teyide bağlı olarak ateşe hazırız’ dedi. Trump. Suudi Arabistan’dan saldırnın sorumlusunun kim oluğunu duymayı beklediklerini de ifade etti.

HUSİLERDEN YENİ TEHDİT

Saldırıyı üstlenen Husiler ise, tehditlerini sürdürüyor. Yemen’de savaşan Husiler, bölgedeki yabancıları uyararak ‘Her an yeniden vurabiliriz’ açıklamasını yaptı. 

Washington’da ise Husilerin yapmadığı bir şeyin sorumluluğunu aldıkları görüşü ağırlık kazanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıyla ilgili İran’ı işaret ederken, senatör Lindsey Graham, ABD’nin İran’ın petrol rafinerilerini vurmayı düşünmesinin zamanının geldiğini söyledi. 

İRAN TEPKİLİ

İran ise saldırılarda rolü olduğuna dair iddialara tepkili. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, idiaları “kabul edilemez ve asılsız” olarak nitelendirdi. İran yönetimi, Yemen’de barış ve istikrarın tesisi konusunda, BM ve tüm ülkelerle işbirliğine  hazır olduğunu da vurguladı.

Yemen’deki İran destekli Husiler, son zamanlarda genellikle Suudi Arabistan hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilen orta ve uzun menzilli balistik füzelerin yanı sıra SİHA’larla ülkenin bazı bölgelerini hedef alıyor. Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X