Orhan Güney
Orhan Güney

Hesabınızı çok iyi yapın!

Bursaspor için başkan adayı olanlara, olacaklara ve düşünme aşamasındakilere duyurulur;

Kaba taslak çıkardık, kulübün borcu 390 milyon lira civarında… Acil ödenmesi gerekenler de ortada…

Orantılı küçülmezsen, küçülürken öz kaynaklarından faydalanmazsan, şehri aynı Konyaspor maçında olduğu gibi her daim birlik içinde tutmazsan ve gelirlerini iyi dengelemezsen Bursaspor’un bugünlerini de arayabiliriz.

Hiç eveleyip, gevelemeye gerek yok;

Aday olanlara, olacaklara, düşünme aşamasındakilere, listelerde bulunacaklara ya da yer arayanlara çok sade bir şekilde Bursaspor’un mali durumunu anlatalım ki, sonra “Biz bilmiyorduk, eyvahh bu borç nasıl ödenir?” havası oluşmasın…

1- Bankalara olan borç: 120 MİLYON TL

100 milyon liralık kısmı daha Halk Factoring’ten alınan 90 milyon liralık kredinin kapanmasında kullanıldı… 6 yıl vadeli. Önümüzdeki sezon 35 milyon lira geri ödemesi var.

20 milyon liralık kredi ise geçen ay Ziraat Bankası’ndan alındı. 2 yılda geri ödenecek… 

2- Futbolcu, menajer, bonservis borçları: 85 MİLYON TL

Ocak ayından bu yana kimseye bir ödeme yapılmadı… Ben 55 milyon lira civarı biliyordum ama dövizdeki kur farkları, devre arasında alınan oyuncuları da hesaba katarsak genel toplam 85 milyon lirayı buluyormuş. 

Belki bu rakamın içinde personel ve piyasaya olan borçlar da giriyordur. Şöyle bir tehlikesi var; eğer 2 ay gecikme olursa futbolcu sözleşmesini tek taraflı feshetme hakkı elde edebiliyor

Bu da kulübe sonraki etaplarda transfer yasağına kadar gidebiliyor… Bir de, ekstra çıkan borçlar var; Colin Kazım gibi… Yarın, öbür gün 650 bin Euro’sunu isteyen Frey de gelecektir… 

Bakaye Traore’ye, 4 taksit halinde 163 bin Euro ödeniyor… 2 taksit yatırılmış, 2 taksit duruyor… Menajerler, bonservis ücreti bekleyen kulüpler vs. vs… Aslında göreve gelecek yeni yönetimin önündeki en önemli borç kalemi de bu. 

Dün de mesela, idman öncesi futbolcular toplanıp, yönetime alacaklarının akıbetini sormuşlar. Başkan Ali Ay, bu hafta muhtemelen bir ödeme daha yapacak… 

3- Yöneticilere olan borç: 15 MİLYON EURO= 75 MİLYON TL

En büyük dilim Başkan Ali Ay’a ait… Önceki gün itibariyle 14 milyon Euro’yu ya buldu ya da ramak kaldı… Muhtemelen dün de oyunculara bir maaş sözü daha verdi.

Herhangi bir maddi kaynak bulamazsa yine elini cebine atacak gibi duruyor… Ali Ay aday oldu ama başka bir aday kazandı seçimi diyelim; bu rakam, bu gelirsizlikle nasıl ödenecek bilmiyorum.

Bilen varsa da adaylık açıklamasında mutlaka söylesin ki, bilinsin… Eğer Ali Ay kazanırsa, o da açıklasın ama ben parasını almasından çok 14 milyon Euro’yu 20 milyon Euro’ya tamamlanacağını, tamamlamak zorunda kalacağını düşünüyorum.

Çünkü, bu imkansızlıklar içinde cebinden veya yöneticilerinden almadığı sürece işi götürme şansı yok. En azından kısa vadede…  

4- Vergi borcu: 32 MİLYON 690 BİN TL

2023 yılına kadar yapılandırılmış borcun güncel tutarı bu. Bir kısmı 2018 Ekim ayına kadar ödenmesi gerekiyor…

31 Ekim 2017’deki mali kongrede verilen bilgiye göre o kısımdaki rakam; 8 milyon 651 bin lira. Şu ana kadar ne kadarı yatırıldı bilmiyorum.

Sadece şunu biliyorum; herhangi bir gecikme olduğunda yapılan anlaşma bozuluyor…

5- 2018-19 sezonu futbolcu, menajer, bonservis borcu: 60 MİLYON TL

Normalde rakam 65 milyon liraya yaklaşıyor ama Paul Le Guen’le yollar ayrıldığı için 60 milyon liraya indirdim… Pablo Martin Batalla, Jorquera, Sinan Bakış, Badu, Agu, Sow ve Grozav’ın sözleşmeleri bitmesine rağmen eldekilere önümüzdeki yıl şimdiki kur farklarıyla ödenmesi muhtemel ücret bu…

Yeni bir teknik heyet, yeni transfer eklenince rakam 100 milyon lira mı olur, yoksa 90 mı orası yeni yönetimin işi… Tabii, başka gönderilecekler, bonservis ücreti getirecek oyuncular da olabilir.

31 Ekim 2017’deki mali bilançoda oyuncu satışından beklenen tahmini gelir, 70 milyon lira olarak gösterilmiş… Siz de kadroyu bir inceleyin acaba 70 milyon lira getirecek Bursaspor’da ne kadar futbolcu var?

6- Tesis kira borçları: 13 MİLYON TL

Büyükşehir Belediye Stadyumu için biliyorsunuz aylık 60 bin lira gibi bir kira ödeniyor… Bununla alakalı bir sıkıntı doğmuştu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursaspor Başkanı Ali Ay, loca kiralama karşılğında bu işi çözmüşlerdi…

Bir de Özlüce Tesisleri’yle alakalı Milli Emlak’a ödenmesi gereken bir ecrimisil (kira) borcu var… Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılına kadar olan kendi yükümlüğündeki 18 milyon lirayı ödedi…

2012’den şu ana kadar olan borç da Bursaspor Kulübü’ne ait… Miktar 13 milyon lira civarında… Kira derdinden kurtulmak için Özlüce Tesisleri’nin bulunduğu arazinin Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devriyle ilgili çalışmalar sürüyor…

Hepsini alt alta topladığınızda; 386 MİLYON LİRA civarında bir rakam çıkıyor… “Ben daha fazla biliyordum, şu da vardı” diyen çıkarsa bildirsin onu da yazalım… Ya da “Yok bu kadar fazla” diyen olursa söylesin eksiltelim… Tabii bu hesap kaba taslak yapılmış bir hesap…

İşin içinde daha Yeşil Bursa, basketbol, voleybol, amatör branşlar, Bursaspor TV, Bursastore, akaryakıt şirketi, Merinos AŞ yok. Yeşil Bursa biliyorsunuz Bölgesel Amatör Lige düştü.

Önümüzdeki sezonla alakalı en azından 5-6 milyon liralık bir gider kalemi olmayacak ancak 1 milyon 800 bin liralık bir vergi borcu söz konusu… Yeni gelecek yönetimin de Yeşil Bursa’yla alakalı tasarrufunu görmek lazım. Keza basketbol takımı Süper Lige doğru koşuyor.

Lige çıkarsa yayın ve idaa gelirleri 10 milyon liraya çıkabilir… Yine yeni yönetim iyi bir rakam bulursa satar mı yoksa sponsor desteğiyle “Devam” mı der, göreceğiz… 

Bursaspor’daki personel sayısı yanlış hatırlamıyorsam 280’lerden 207’lere kadar düşmüş. Daha da ufalmak gerekir mi yine genel kuruldan sonraki ana gündem maddelerinden biri olacak.

Böyle bir tabloyu vermemdeki amaç; daha önce de defalarca vurguladığım gibi, hiç kimsenin hayal satmaması, gerçekleri görerek, hesabını yaparak işi soyunması içindir… 

Çünkü, Bursaspor’un bir hata daha yapma lüksü kalmadı… Verilecek vaadlerin kısa vadeli değil uzun vadeli olması gerekmiyor mu sizce de? 

Orantılı küçülmek, küçülürken öz kaynaklarından doğru şekilde faydalanmak, şehri aynı Konyaspor maçında olduğu gibi her daim birlik içinde tutmak, gelirleri iyi dengelemek, ayağını yorganına göre uzatmak gelecek olan başkanın, yönetimin öncelikleri olmalı

Bunların altında daha bir çok doğru cümle eklenebilir ana tema şu olmalı diye düşünüyorum; batmak üzere olan bir kulübü nasıl ayağa kaldırabiliriz?

Başkan ve yönetici adayı olacaklar, hesabını, kitabını iyi yapmazsa, gerçeklerle yüzleşmezse, ilk etapta ciddi bir kaynak bulamazsa Bursaspor’un bugünlerini çok arayabiliriz…

Bursaspor’un gelirleri yok mu? Tabii ki var… Tahmini bütçeye göre; 309 milyon 480 bin lira gelir bekleniyor… En büyük kalem; stadyum isim hakkı ve ticari alanlar. 

Şu ana kadar ciddi bir talip çıkmadı. Dereçavuş’taki araziyle alakalı da itiraz sürelerinin bitmesi bekleniyor. Yayın, reklam, loca, kombine gibi standartları zaten biliyorsunuz. Başka, başka da yok. 

Özlüce’yi bırak Minareliçavuş’a bak!

Yapılan ekspertize göre Bursaspor’un içinde bulunduğu arazinin güncel değeri 408 milyon lira… Şu an için satın alınma düşüncesi biraz hayal. Yeşil Bursa’nın kullandığı tesisleri elden kaçırmamak daha mantıklı değil mi?

Bursaspor’un şu an içinde bulunduğu Özlüce Tesisleri’nin kulübe geçmesi yakın gelecekte zor gibi duruyor… Zaten Milli Emlak’la yaşanan bir kira sıkıntı var. 102 dönümlük araziyle ilgili artık kira ödememek adına Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü devir için araya girdi.

Eğer bu devir gerçekleşirse, 3 olimpik 3 de amatör branşı bünyesinde bulunduran Bursaspor’a 10 yıllığına bedelsiz kiralayacaklar. 102 dönümlük arazinin Bursaspor’a satşıyla ilgili de bir çalışma yapılmış ama çıkan rakam çok ürkütücü… 

Ekspertiz çalışması sonucu metrekaresi 4 bin lira. 102 bin metrekareyle çarpınca 408 milyon lira gibi bir tutar çıkıyor… Bursaspor’un da şun 400 milyon lira verip araziyi satın alma gibi bir mali rahatlığı yok.

O nedenle Özlüce’yle alakalı hayal kuran varsa şuan için ertelesin. Veya 400 milyon lirası varsa hemen hiç düşünmeden Bursaspor’a kazandırsın.

Tamam Özlüce şimdilik hayal de acaba diyorum ki, Yeşil Bursa’nın kullandığı Minareliçavuş Tesisleri için bir şeyler yapılamaz mı? Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Stadı’yla alakalı, “Sahayı kaldırmalıyız. O alanı daha faydalı kullanabiliriz” demişti…

Madem böyle bir niyet var, Merinos’a karşılık, Minareliçavuş Tesisleri istenebilir mi? Yanlış hatırlamıyosam ve satılmadıysa o tesisin de içinde bulunduğu arazi de Bursaspor’un da hakkı vardı.

Kısaca, prosedür nasıl işler, iki tesisin de içinde bulunduğu arazi kimlere ait bilmiyorum. Benimkisi bir görüş.

Şunu da belirteyim, geçenlerde, Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri Minareliçavuş Tesisleri’ne gelip inceleme yapmış. EURO 2024 adaylığı için bir incelemeymiş ama bakarsınız çok beğenip TFF bünyesine almasınlar sonra…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X