Heyelan uyarısı

Yaklaşık 10 ay önce Mollarap Mahallesi’nde yaşanan heyelan felaketinin ardından, yağışların başlamasıyla Bursa’da heyelan riski de tekrar gündeme geldi.

Heyelan uyarısı

DERYA DEMİR

Uzmanlar, Bursa’nın eski afetlerin yaşandığı bir alan üzerine kurulu olduğuna dikkat çekerek, eğimin yüzde 20’yi aştığı her yerin risk taşıdığını ve bu nedenle kontrolsüz kazı yapılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Bursa’nın hemen hemen her ilçesinin risk taşıdığını belirterek, kontrolsüz kazı yapılmaması noktasında uyarıda bulundu. Er, Bursa’nın, ‘Paleo Heyelan’ denilen, eski heyelanların yaşandığı bir alan üzerine kurulu olduğunu ve bunun için eğimin yüzde 20’den fazla olduğu bir çok yerin risk taşıdığına dikkat çekti. Er, “Bu nedenle 1/1000 ölçekli plana uygun şekilde hareket edilmeli ve jeoteknik veriler ışığında çalışmalar yapılmalı. Bu çalışmalar yapılırken zeminin de iyi tanınması gerekiyor. Heyelan denildiğinde sadece İnegöl’ün birkaç mahallesi değil, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Mudanya, Kemalpaşa ve Karacabey ilçeleri de risk taşıyan yerlerden” dedi. 

ORHANELİ YOLU’NA DİKKAT

Bursa’nın hemen hemen her yerinde bulunan heyelan riskinin en çok da Orhaneli yolunu tehdit ettiğini vurgulayan Er, “Anormal bir yağış olması durumunda bölgede heyelan riskinin oluşabilir. Yağışların başlaması ile boşluk suyu basıncının artacak. Planlanmamış istinat duvarlarının ve eğimin fazla olduğu bölgelerde heyelan yaşadık ve yaşamaya devam edeceğiz. Yıllardır Bursa gündemini meşgul eden Orhaneli yoluna da dikkat etmek gerekir. Zamanında birilerinin hatrına plana uyulmayarak yapılan yol çalışması nedeniyle Misi Kavşağı’nda heyelan yaşanmış, çift şeritli yolun tekini heyelana vermiştik. Bu nedenle bu bölge her an risk altında. Bu yolda yapılacak herhangi bir kontrolsüz kazı heyelanı tetikleyecek. Bu nedenle bilimsel çalışma kontrol edildikten sonra arazide uygunluğu da kontrol edilmeli. Şuan heyelan riski durmuş gibi görünen bu yol herhangi bir anormal yağışla heyelan tarafından teslim alınabilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X