Himalaya’da buzullar eriyor

Küresel ısınmanın en fazla tehdit ettiği bölgelerden birinin Himalaya Dağları olduğu ve yüzyılın sonuna kadar bu bölgedeki 2 milyara yakın kişinin kıtlıkla yüzleşebileceği tespit edildi.

Himalaya’da buzullar eriyor

Pazartesi günü yayımlanan ve 350 araştırmacının katkılarıyla hazırlanan ‘Hindukuş Himalaya Değerlendirmesi’ (The Hindu Kush Himalaya Assessment), dünyanın en kalabalık kıtasındaki nüfusun karşı karşıya olduğu tehlikeyi gözler önüne serdi.

Rapora göre eğer küresel ısınma şimdiki hızında devam ederse dünyanın en yüksek tepesi olan Everest’in de aralarında bulunduğu dağlık bölgedeki buzulların üçte ikisi eriyebilir.

Buzulların erimesi, sadece dağlık bölgede yaşayan yaklaşık 200 milyon kişi için değil, aynı zamanda buradan beslenen su havzalarında bulunan 1,6 milyardan fazla insan için de çok büyük önem arz ediyor.Eğer buzullar erirse su kaynakları azalacağından, tarım ve hayvancılık da sıkıntıya girecek ve dünyada daha önce hiç karşılaşılmadığı kadar büyük bir kıtlık yaşanacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X