İdlib gerilimi

Türkiye, Rusya ve Suriye rejimi arasındaki İdlib krizi giderek büyüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bölgedeki son gelişmeleri Rusya lideri Putin ile telefonda görüştü. 

İdlib gerilimi

Erdoğan, İdlib’deki saldırıların çözüm çabalarına zarar verdiğini ve Türkiye’nin milli güvenliği bakımından çok ciddi bir tehdide dönüştüğünü belirtti.

Suriye ordusunun Hama’nın kuzeyi ile İdlib’in güneyindeki ilerleyişi sürerken, rejim güçleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Morek’te bulunan gözlem noktasına yaklaşık 50 metre yakınına kadar geldi. 

Morek’teki  9 numaralı Türk gözlem noktası, Türkiye’nin Rusya ile Soçi Mutabakatı sonucunda kurduğu gözlem noktalarından biri. 

Bölgedeki bu tehlikeli yakınlaşma Ankara’yı harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ordusunun operasyonları ile ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le  telefon görüşmesi yaparak, Türkiye’nin kaygılarını dile getirdi.

MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rus lidere,  Suriye hükümetine bağlı güçlerin İdlib ilindeki ateşkes ihlali ve saldırılarının Türkiye’nin milli güvenliği bakımından ‘çok ciddi bir tehdide’ dönüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Erdoğan görüşmede, ‘rejimin İdlib’deki ateşkes ihlalleri ve saldırılarının, ülkemizin milli güvenliği bakımından da çok ciddi bir tehdide dönüştüğünü’ ifade etti. Erdoğan, ateşkes ihlalleri ve saldırıların ‘büyük bir insani krize yol açtığını, bu saldırıların Suriye’deki çözüm çabalarına zarar verdiğini’ de söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: MAHSUR DEĞİL

Bu arada Lübnan’da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin İdlib’deki gözlem noktalarıyla ilgili konuştu.  Çavuşoğlu,’Suriye’deki gözlem noktalarımız mahsur değil. Askerlerimizi kimse mahsur bırakamaz’ dedi.  

Lübnan’daki temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, ‘Suriyelilerin dönüşü konusunda Lübnan, Ürdün ve Irak ile ortak forum düzenleyebiliriz. Uluslararası toplumu da davet edebiliriz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X