İhale gecikince okullar kömürsüz kaldı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan ‘kömür ihalesi’ süresi uzayınca okullar yakacaksız kaldı. Soğuk sınıflarda eğitim görmek zorunda bırakılan köy okulu öğrencilerinin imdadına veliler, evlerinden taşıdığı kömür ve odunla yetişti.

İhale gecikince okullar kömürsüz kaldı

DERYA DEMİR PINAR

Bu eğitim öğretim yılına kadar ilçe milli eğitim müdürlüklerinde olan ‘kömür ihalesinin’  tasarruf amacıyla ihaleleri tek elde toplamak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geçmesiyle okullar yakacaksız kaldı. Geçtiğimiz yıla kadar eylül ayında tamamlanan ihaleye, bu yıl ‘şartlara uymadığı’ için bir firma tarafından itiraz geldi. İtiraz kabul edilince bu defa ihaleyi kazanan firma, durumu mahkemeye taşıdı. Mahkeme kararının uzamasıyla yeni ihaleye de çıkılamadı. Hal böyle olunca köylerde hava sıcaklığı eksilere kadar düşmesine rağmen ihale tamamlanamadığı için okullara yakacak verilemedi. Kömürsüz kalan okullarda öğretmen ve öğrenciler soğuk sınıflarda eğitim görürken, yapılamayan kömür ihalesinin faturası öğrencilere ve öğretmenlere kesildi. Bazı okullar geçen seneden kalan kömürlerini diğer okullarla paylaşarak sorunun önüne geçilmeye çalıştı.

İMDADA AİLELER YETİŞTİ…

Hava sıcaklığının eksilere kadar ulaştığı köy okullarında kömürle ısınan öğrencilerin imdadına aileleri, evlerinden götürdükleri yakacaklarla yetişirken İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ilçe müdürlüklerine ‘çözüm üretin’ talimatı geldiği öğrenildi. Okullarda geçen seneden kalan kömürler ve ailelerin yardımı ile gelen yakacaklar kullanılırken,  ilçe müdürlükleri ise haftalık kömür alımı yaparak sorunu çözmeye çalışıyor. Konuyla ilgili konuşan Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Fatih Gümüş, “İlçe müdürlüklerinde olan bu ihale eylül ayında sonuçlanıyordu. İhale, bu yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapıldı. Ancak ihaleyi kaybeden firma ‘şartlara uymadığı gerekçesiyle itirazda bulundu. İtiraz haklı bulununca bu defa ihaleyi kazanan firma mahkemeye başvurdu. Böylelikle  süreç uzadı. Aralık ayında olmamıza rağmen hala ihale sonuçlanamadı. Bu durumun faturası ise soğukta eğitim görmek zorunda bırakılan öğrencilere kesildi” dedi.

‘ÇÖZÜM ÜRETİN’ TALİMATI…

Okullardaki kazan dairelerinin boş kaldığını anlatan Gümüş, “Bazı okulların kazan dairelerinde geçen seneden kalma az miktarda yakacak bulunuyor. Ancak bu da kısa sürede tükenecek.  Şehir merkezinde, merkezi sistem ya da doğalgaz olduğu için bu sorun çok büyümüyor. Ama doğalgazı olmayan ve soba ile ısınan köy okullarındaki öğrenciler çile çekiyor. Zaten taşımalı eğitim ile başka köylerde eğitim görmek zorunda bırakılan  öğrenciler, bu defa soğuk sınıflara itiliyor. İl Millli Eğitim Müdürlüğü, ilçe müdürlüklerine ‘çözüm üretin’ talimatında bulunmuş. Bu çözümü merkezdeki okullar haftalık 7-8 torba kömür almakla üretebiliyor ancak ödeneği olmayan okullar bu ihale sonuçlanana kadar ne yapacak? Hava şartları iyice kötüleşmeden bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X