İhracatın yüzde 10’u TL ile yapıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 158 ülkede ihracatın yaklaşık yüzde 10’unun yerel paralarla TL karşılığında yapıldığını söyledi.

İhracatın yüzde 10’u TL ile yapıldı

Gülle, 2018 yılını değerlendirdiği toplantıda, Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,6 büyüme kaydettiğini anımsattı. Bunun ihracat odaklı gerçekleştiğine dikkat çeken Gülle, rekorlar açıklandıkça ihracat ailesine katılmak isteyen üretici sayısının da arttığını vurguladı. Gülle, zor dönemlerde Türk Eximbank aracılığıyla kaynakları ihracatçıya kullandırma kararı aldıklarını belirterek, ”Bunun büyük çoğunluğunu gerçekleştirdik. Birkaç tane birliğimizde onay bekleniyor. Kaynaklarımızı ihracata, ihracatçılarımızın fon ihtiyaçlarına yönlendirdik” dedi.

158 ÜLKEYE ULAŞTI

Kurun oynaklığının arttığı dönemlerde TL ile ihracat yapmanın önemli olduğunu dile getiren İsmail Gülle, ”158 ülkede ihracatımızın yaklaşık yüzde 10’unu TL karşılığında yaptık. Bunu da bir çalıştayla gerçekleştirdik. Hem İstanbul’da hem de Ankara’da yaptığımız çalıştaylarla TL ile ihracatın ne kadar önemli olduğunu ve potansiyel barındırdığını gösterdik. Bu kadar yoğun bir ülkeyle yapılması da ayrıca anlamlı” ifadelerini kullandı. Gülle, yıl sonunda 170 milyar dolar ihracat hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

YABANCI ÖĞRENCİLER ELÇİMİZ GİBİ OLACAK

TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’deki üniversitelerde 135 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, bu öğrencileri üretimdeki fabrikalarda staj yaptırarak, fabrikaların müdürleriyle, yöneticileri ile tanıştıracaklarını, sonradan bu kişiler ülkelerine gittiğinde o firmanın bir temsilcisi, pazarlama elemanı gibi olacağını anlattı. Bu öğrencilerin mezun olduktan sonra gittikleri ülkelerinde Türkiye’nin fahri elçisi gibi çalışacaklarını dile getiren Gülle, burada hem mezun öğrencinin hem de firmaların kazanacağını söyledi.

İHRACATÇIYA ZARAR ETTİRMEYECEK KUR OLMALI

TİM Başkanı İsmail Gülle, dolar kuruna ilişkin bir soruya karşılık, ”Türkiye’de kurun ihracatçıya zarar ettirmeyecek bir kur olması gerekiyor. Bu, 5,20 de 5,40 da daha üstü de olabilir. İhracatçıyı koruyan kur, gerçekçi bir piyasa kuru… Bu konudaki söylemimiz bu. Piyasada maliyetler nerelerden maliyetleniyorsa o kurdan” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X