‘İklim’ için biz de varız

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaşanabilir bir gelecek için iklim krizine karşı herkesin somut adımlar atmasını öngören ‘İklim İçin Biz De Varız Deklarasyonu’na imza attı.

‘İklim’ için biz de varız

İklim krizinin kentlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğu gerekçesiyle aralarında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de yer aldığı 24 belediye ‘‘İklim İçin Kentler Çalıştayı”nda bir araya geldi. İstanbul’da düzenlenen çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi UN SDSN Türkiye, 350 Türkiye, Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği ortaklaşa organize etti. Çevreyi öncelikli konu olarak ele alan Büyükşehir Belediyesi, çalıştaydaki ‘İklim İçin Biz De Varız Deklarasyonu’nu imzalayarak, iklim değişikliği alandaki çalışmalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

DEKLARASYONUN TARİHİ ÖNEMİ…

İklim alanında yaptığı çalışmalarla öncü rol oynayan Büyükşehir Belediyesi’nin de davet edildiği çalıştayda ‘‘İklim Eylem Planı ve Türkiye’den Örnekler” konulu oturumda Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları anlatıldı. Madrid’te 200 ülkenin katılımıyla devam eden ve karbon ticareti ile kayıp zarar ilişkilerinin konuşulduğu BM İklim Konferansı (COP25) sırasında açıklanan deklarasyon, Türkiye’deki belediyelerin de dünyanın geri kalanında olduğu gibi ‘‘iklim acil” durumuna kayıtsız kalamadıklarını gösteren ilk taahhüt belgesi olduğu için tarihi önem taşıyor.

HANGİ SÖZLER VERİLDİ?

Çalıştaya katılım sağlayan belediyeler; iklim değişikliğinden küresel ısınmaya, karbondioksit emisyonlarından kentlerin iklim krizinin etkilerine karşı korunmasına kadar birçok önemli sorunu barındıran İklim İçin Kentler Deklarasyonu’nu uygulamakta ve iklim değişikliğine karşı mücadelede kararlı olduklarını açıkladı. Atılan imzalarla; iklim değişikliği eylem planları hazırlama, sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik verme, iklim değişikliği ile mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını ve kurumları destekleme, imar planlama süreçlerinde iklim krizinin etkilerini önceliklendirme sözü verildi.

AKTAŞ: ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sağlıklı bir gelecek hedefinin temelini sağlıklı bir çevrenin oluşturduğunu belirterek, çevre yatırımlarıyla öncü ve örnek olduklarını anımsattı. ‘‘Çevre İçin Biz De Varız Deklarasyonu”na imza attığını ifade eden Aktaş, ‘‘Deklarasyon doğrultusunda, yaşanabilir bir gelecek için Bursa’da sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik vereceğiz. İklim değişikliği ile mücadele eden yerel, ulusal ve uluslararası kurumları, girişimcileri, kooperatifleri ve sivil toplum örgütlerini destekleyeceğimizi, işbirliklerine dahil olacağız” diye konuştu.

BURSA’DA YILLAR SÜREN MÜCADELE

Daha sağlıklı bir gelecek için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, küresel ölçekte yürütülen iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla 2014 yılı temel alınarak Bursa’daki sera gazı emisyon kaynaklarının belirlenmesi ve azaltım tedbirlerinin oluşturulması amacıyla Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hazırlamıştı. Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne de katılım sağlayan Büyükşehir Belediyesi, sözleşme kriterleri doğrultusunda 2017 yılında Bursa sera gazı envanterini revize ederek, ‘‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Uyum Planı”nı hazırlanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X