İnegöl’de Gal Arısı’yla biyolojik mücadele

İnegöl’de daha çok kırsal mahallelerde üretilen kestanede son dönemde rekoltenin düşüş gösterdiği ifade edildi. Yapılan incelemelerde, kestanede verimi yüzde 25 oranında düşüren zararlının, ‘Kestane Gal Arısı’ olduğu belirlendi.

İnegöl’de Gal Arısı’yla biyolojik mücadele

İnegöl’de kestane üretiminde ‘Kestane Gal Arısı’ nedeniyle yüzde 25 oranında rekolte kaybı yaşandığı belirtildi. Orman Bölge Müdürlüğü, ‘Kestane Gal Arısı’ ile biyolojik mücadele başlatıyor. Yalova’da kurulan ‘Gal Arısı İle Biyolojik Mücadele’ laboratuvarında üretilen ve Gal Arısı’nı yuvasında bularak yok eden ‘Torymus Sinensis’ adlı yararlı böcekler, kasım ayında bölgede doğaya salınacak.

Yoğunluğuna göre meyve üretiminde yüzde 50-70 arasında verim kaybına neden olan böcekle ilk mücadele, kırsal Gazelli Mahallesi’nden başlatıldı. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Özden Açıcı başkanlığındaki heyet, mahallede kestane üreticileriyle bir araya geldi.

Üreticiler, kestane üretiminde yüzde 75’lere varan rekolte kaybı yaşadıklarını söyledi. Gazelli Muhtarı ve Gazelli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Erden, “Gal Arısı, 4 yıldan bu yana çok ciddi bir şekilde mahallemizde görülüyor. Kestane, mahallemizde yaşayan insanların temel geçim kaynağı. Yılda yaklaşık 50-60 ton üretim oluyordu. Bu sene çok düştü, 10-15 ton civarında ancak alabiliriz” dedi.

AĞAÇLARDA İNCELEME…

Heyet, daha sonra kestane ağaçlarında inceleme yaptı. Heyette yer alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Entomoloji Uzmanı Dr. Kahraman İpekdağ, Türkiye’de 2014 yılından bu yana görülen ‘Kestane Gal Arısı’nın bu sene İnegöl’de önemli oranda yayıldığını ve büyük bir popülasyon oluşturduğunu saptadıklarını söyledi. İpekdağ, “Önümüzdeki kasım ayıyla beraber biyolojik mücadele çalışmaları başlayacak. Kestane Gal Arısı mücadelesi uzun soluklu bir iş. İlk olumlu sonuçları almak için 4-5 seneye ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

GELİŞİMİ ENGELLİYOR…

Kestane Gal Arısı’nın, yeni girdiği bir alanda 4-5 sene içinde etkili olmaya başlayıp, yeni sürgünlerin, yeni yaprakların, dolayısıyla çiçeklerin ve meyvenin gelişmesini engelleyen bir zararlı olduğunu ifade eden İpekdağ, “Kestane Gal Arısı popülasyonu çok yükseldiği zaman ağaçta hiç çiçek oluşmadığı için, hiç meyve de oluşmuyor. Dolayısıyla popülasyonun en tepe noktasına vardığı durumlarda kestane üretimi sıfıra düşüyor. Ürettiğimiz Torymus Sinensis adlı böcekler de bundan sonra doğada kendi başlarına çoğalacaklar. Bu böcekler çoğaldıkça Gal Arısı sayısı da azalacak ve iki tür birbirini dengeleyecek” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X