İnegöl’de yer altı suları azaldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer altı sularının azaldığı bildirildi.

İnegöl’de yer altı suları azaldı

İnegöl’de 1970’li yıllardaki gibi 1-2 metreden artık su çıkmadığını ifade eden Has Demirci Tulumba firmasının sahibi Mahmut Yüğrük, bilinçsiz su tüketimi yüzünden yer altı sularının önemli ölçülerde azaldığını belirtti. 45 yıldır İnegöl’de demircilik ve tulumba işi yaptığını belirten Yüğrük, “1960 yılında babam Nurettin Yüğrük ilk olarak bu işe başladı. Ben ise 9 yaşımda babamın yanında başladım. 1975’ten önce, tarlalarda veya inşaatlarda, İnegöl’ün doğu ve kuzey kısmında, normalde bir metre kazıldığında kendiliğinden su çıkıyordu. Adamın tulumda çıkarmaya ihtiyacı yoktu. 1-2 metre kazınca kovayla su çıkarırdı. En verimli araziler maalesef sanayi alanları oldu. Şimdiki Metal Sanayi Sitesi’nin bulunduğu alanda 2000 yılında 10-15 metreden su çıkarabiliyorduk. Ama şimdilerde OSB’deki büyük firmaların sondajla 180-200 metre derinliğe inerek su çekmesi sebebiyle yer altı suları azaldı. Şimdi Metal Sanayi’de yer altı suyu çıkarmak isteseniz en az 35-40 metre derine inmeniz gerekiyor. Mesela 1980’li yıllarda İnegöl’ün en alçakta kalan yeri olan Süleymaniye’de 4 metreden su çıkarıyorduk. En zor ise Jandarma Komutanlığının bulunduğu bölge ile Ortaköy civarıydı. Oralarda 8 metreden su çıkıyordu. Şimdi ise Ortaköy ve Jandarma taraflarında 40-50 metrelere, Süleymaniye’de ise 30-40 metrelere inmeniz gerekiyor. Yaklaşık 4-5 kat zorlaştı” dedi. 

Yer altı sularını karın beslediğine dikkat çeken Yüğrük, “1970’li yıllarda 30-35 bin olan nüfus, bugün 240 binlere ulaştı. Su tüketimi arttı. Fabrikalar arttı. Havalarında mevsim normallerinde gitmedi. Yağmur suyu yer altı suyunu beslemez. Kar besler. Aralık ayındayız, yaz gibi bir hava var. Bu aylarda İnegöl’de 1 metre kar olduğu zamanları bilirim. Bir de su kullanımı arttı. Çiftçimiz bilinçsizce sulama yaptı. Daha düne kadar damlama sistemine geçmeden önce, tarlaya 15-20 tane tabanca koyuluyordu, tarlayı batak yapıyordu. Aslında çok sulamak çok verim almak demek değildir. Biz de bilmiyorduk, çiftçi de bilmiyordu. Sonunda yer altı sularını heba ettik. Şu anda birçok ilde sağanak halinde yağmur yağıyor, bazı illerde kar yağıyor, İnegöl’de ise aralık ayında yaz havası var. İnegöl adı üstünde göl deyip, merdiven yıkarken, halı yıkarken, araba yıkarken bol su kullanırsan, yarın evlatlarımız, torunlarımız içmeye su bulamaz” diye konuştu.

Eleman bulmakta zorlandıklarını ifade eden Yüğrük, “Biz küçük esnafız. Çalıştığımız alan 30-35 metrekare bir yer. Kendi işimiz olduğu için hafta sonumuz, bayramımız yok. Yer altında su aramak zor bir iş. Kendi çocuklarımı, kardeşimin oğlunu hafta sonları çalıştırıyorum. Biz şu an İnegöl’de tulumba çıkaran, ufak çapta sondaj yapan tek firma kaldık. 1970 yıllardan sonra bizimle aynı mesleği yapanların çocukları, babaları öldükten sonra bu işi yapmadı. İnegöl’de büyük sondaj yapan 2 firma var. Bu tür büyük sondajlar izinsiz yapılamaz. Şu an eleman yetişmiyor. Kardeşimle yıllardır birlikte çalışıyoruz. Biz bu işi bıraktıktan sonra İnegöl’de bu işi yapan kalmayacak” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X