İngiliz hükümetine yargı darbesi 

İngiltere’de Temyiz Mahkemesi, Suudi Arabistan’a ihraç edilen ve Yemen’deki iç savaşta kullandığı sanılan silahların satışına izin verdiği gerekçesiyle hükümetin kanunlara aykırı hareket ettiğine hükmetti.

İngiliz hükümetine yargı darbesi 

Perşembe günü alınan karar sonrası İngiliz yargıç Terence Etherto, ‘Temyiz Mahkemesi, İngiliz hükümetinin karar verme sürecinde kanunlara karşı geldiğine hükmetti’ dedi.

Etherto ayrıca ‘Hükümet, Suudi Arabistan’ın içerisinde olduğu koalisyon güçlerinin geçmişte uluslararası yasaları çiğneyip çiğnemediği değerlendirmesinde bulunmadı’ diye konuştu.

Karar, İngiltere’nin ivedi bir şekilde Riyad yönetimine silah satışını durduracağı anlamına gelmiyor ancak ileride yapılacak bir ihracat durumunda gerekli lisans ve izinlerin askıya alınması söz konusu olacak.

İngiltere’de Silah Satışına Karşı Kampanya (CAAT) adlı sivil toplum örgütü, Londra yönetiminin Suudi Arabistan ve İsrail’e silah satışını uzun süredir protesto ediyordu. CAAT daha sonra hukuki yollara başvurarak hükümete dava açtı.

Mahkeme, İngiltere’de ‘ulusal güvenlikle ilgili gizli delilleri’ inceleyerek 10 Temmuz 2017’de verdiği kararla hükümetin Suudi Arabistan’a silah satışını yasal bulmuştu. CAAT kararı temyiz etmişti.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X