İngiltere’de 3 bakandan Brexit’in ertelenmesine destek

İngiltere’de 3 bakan Avrupa Birliği (AB) ile birkaç gün içinde anlaşmaya varılamaması halinde Brexit tarihinin ertelenmesi gerektiğini bildirdi.

İngiltere’de 3 bakandan Brexit’in ertelenmesine destek

Çalışma Bakanı Amber Rudd, Adalet Bakanı David Gauke ile İş, Enerji ve  Endüstriyel Strateji Bakanı Greg Clark, Daily Mail gazetesinde yayımladıkları  ortak makaleyle Parlamentoda yapılacak bir oylamada İngiltere’ye AB ile daha  fazla müzakere zamanı tanınması için oy kullanacaklarını duyurdular.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit konusunda AB ile anlaşmaya  varmak için sergilediği kararlılığı öven bakanlar, bununla birlikte anlaşmanın  Parlamentoda bloke edilmesi durumunda ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılmasının  önüne geçmek için oy kullanacaklarını kaydettiler.

”Birkaç gün içinde anlaşmaya dönük ilerleme kaydedilemezse,  Parlamentoda ağırlığı olan görüş belli.” ifadesinin yer aldığı makalede, ”50.  maddede bir uzatmaya gitmek ve AB’den 29 Mart’ta anlaşmasız çıkmak yerine ayrılık  tarihini ertelemek daha iyi olacaktır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

İngiltere’nin, Lizbon Anlaşması’nın üyelerin birlikten ayrılma  sürecini düzenleyen 50. maddesinin öngördüğü takvime göre 29 Mart’ta AB’den  resmen ayrılması gerekiyor.

Anlaşma reddedilmişti

İngiliz Parlamentosu Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit  anlaşmasını 15 Ocak’ta yapılan oylamada ezici çoğunlukla reddetmişti.

May, anlaşmanın reddine yol açan Kuzey İrlanda sınırına ilişkin  ”tedbir maddesini” değiştirmek için AB ile görüşmelere devam ediyor.

İngiliz Parlamentosunun değiştirilmesini talep ettiği “tedbir maddesi”  İngiltere’nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına  Brexit’in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilmişti.

May, bu maddeye ya bir zaman tahdidi getirmeye ya da İngiltere’nin bu  maddenin işlerliğine tek yanlı son vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulmasına  çalışıyor.

Tedbir maddesi İngiltere’nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması  imzalayana dek gümrük birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda’nın da buna  ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyordu.?

May’in revize edilmiş anlaşmayı 27 Şubat’a kadar parlamentoya sunması  bekleniyor.

Başbakan May’in AB’den talep ettiği değişiklikleri elde edememesi  durumunda parlamentonun gelecek hafta Brexit konusunda farklı seçenekleri  oylaması öngörülüyor.

İngiltere 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda AB’den ayrılma  kararı almıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X