İngiltere’nin yeni başbakanı kadın olacak

İngiltere’de, iktidardaki Muhafazakar Parti liderini belirlemek için yapılan ikinci tur oylamanın sonucuyla ülkenin yeni başbakanı olmak için kadın adaylar May ile Leadsom’ın yarışacağı kesinleşti.

İngiltere’nin yeni başbakanı kadın olacak

Muhafazakar Parti’nin 329 milletvekilinin bugün yaptığı gizli oylamanın ikinci turunda, İçişleri Bakanı Theresa May 199 oy, Enerji Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom 84 oy, Adalet Bakanı Michael Gove ise 46 oy aldı. En az oyu alan Gove yarış dışı kaldı. Kadın adaylar May ile Leadsom ise Muhafazakar Parti liderliği, dolayısıyla başbakanlık için yarışacak.

 

Bundan sonraki süreçte Muhafazakar Parti’nin ülke genelindeki yaklaşık 150 bin üyesi, tercihini May ya da Leadsom’dan yana kullanacak. Posta yoluyla yapılacak oylamanın ardından, İngiltere’nin yeni başbakanının 9 Eylül’de belli olması bekleniyor.

 

İngiltere’de May ya da Leadsom’un başbakanlık koltuğuna oturmasıyla ülkede ikinci kez bir kadın, başbakanlık görevine gelecek. 2013’te 87 yaşında hayatını kaybeden Margaret Thatcher, ülkenin ilk kadın başbakanıydı. Muhafazakar Parti lideri Thatcher, 1979-1990 yıllarında başbakanlık yapmıştı.

 

Theresa May favori

 

Referandumdan önceki kampanya sürecinde ülkesinin AB’de kalmasına destek veren 59 yaşındaki İçişleri Bakanı Theresa May, başbakanlık için en favori aday olarak görülüyor.

 

Muhafazakar Parti’nin tecrübeli siyasetçileri arasında yer alan May seçilirse Margaret Thatcher’ın ülkenin tek kadın başbakanı unvanını da elinden almış olacak. Disiplini ve sert mizacı dolayısıyla Thatcher’a benzetilen Theresa May’le ilgili İngiliz basını “yeni Demir Leydi” değerlendirmesinde bulunuyor. Bir papazın kızı olan May, Oxford Üniversitesi mezunu.

 

53 yaşındaki Andrea Leadsom ise 2010’da milletvekili seçilmeden önce, bankacılık ve fon yöneticiliği yaptı. AB’den ayrılık kampanyasının önde gelen kişileri arasında bulunan Leadsom, rakibi Theresa May’i kastederek “AB’de kalınmasından yana kampanya yapan biri, bu ülkeyi AB’den çıkaracak başbakan olmamalı” değerlendirmesinde bulunmuştu.

 

Birleşik Krallık’ta geçen ay yapılan referandumda halkın yüzde 52’sinin “AB’den çıkılması” yönünde oy kullanmasının ardından, 2010’dan bu yana başbakanlık koltuğunda bulunan ve ülkesinin AB içinde kalması için kampanya yürüten Muhafazakar Parti lideri David Cameron görevinden ayrılacağını açıklamıştı. Bu açıklamayla iktidardaki Muhafazakar Parti’nin liderliği ve başbakanlık için yarış başlamıştı.

 

Yeni liderlik için 5 kişi aday olmuştu. Adaylardan eski Savunma Bakanı Liam Fox oylamanın önceki gün yapılan ilk turunda en düşük desteği alarak elenmiş, bir diğer aday Çalışma ve Sosyal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Crabb da yarıştan çekilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X